Швеция сне част от обвиненията срещу основателя на Уикилийкс

Джулиан Асанж

Швеция е снела заради изтичането на давността две от четирите обвинения за престъпления от сексуален характер срещу Джулиан Асанж, основателят на сайта Уикилийкс (WikiLeaks), който нашумя с публикуването на скандални разследвания и засекретени данни. Това съобщи прокуратурата в Швеция, която за пет години не успя да повдигне обвиненията срещу цитирана от световните медии.

Трето подобно обвинение ще отпадне на 18 август поради същите причини, а давността по още един от случаите ще изтече през 2020 г., предаде Ройтерс.

Остава обаче обвинението за изнасилване.

Шведската прокуратура така и не успя да разпита Асанж по повдигнатите срещу него обвинения по показания на жени, че е правил с тях секс, без да вземе предпазни мерки, въпреки молбите им. В Швеция това поведение се приравнява с изнасилване, но основателят на Уикилийкс отрича да е правил това.

Той потърси убежище в посолството на Еквадор в британската столица и не го е напускал от 2010 г., защото се опасява, че ако бъде предаден на Швеция, тя от своя страна ще го екстрадира в САЩ, където го чака съд за един от най-големите течове на секретна информация от дипломатическата кореспонденция на посланици на САЩ. За това негово дейния в Америка го чака доживотен затвор или дори смъртно наказание.

След като не успяха да получат екстрадиция на Асанж, представителите на шведската прокуратура се опитваха да се договорят с еквадорското посолство да разпитат на мяст ов Лондон австралиеца, но безуспешно.

Адвокатите на Асанж отдавна коментират, че разследването срещу техния клиент е трябвало да стане доста отдавна, заради липса на достатъчно доказателства срещу компютърния специалисти.

Очаква се Швеция да продължи преговорите с Еквадор за условията на достъп до посолството в Лондон, за да бъде разпитан Асанж.

Британското посолство призова Еквадор към сътрудничество, подчертавайки, че по закон страната е длъжна да екстрадира активиста.

ББС припомня, че охраната на посолството на Еквадор, която бе засилена след отсядането на Асанж там, е струвала в последните три години 12 млн. фунта на британската хазна.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?