Швеция зове за диалог с Иран, бизнес и политически посещения зачестяват в Техеран

Шведският външен министър Карл Билд прави снимка за спомен с мобилния си телефон по време на пресконференция с иранския си колега Мохамед Джавад Зариф в Техеран във вторник.

Шведският външен министър Карл Билд, който е на посещение в Техеран, призова Европейския съюз да започне широк диалог с Иран, предаде Асошиейтед прес.

Имам силно усещане, че това общество се стреми към ново и по-открито бъдеще, но има и сили, които се съпротивляват на промяната, писа Билд в Туитър от иранската столица днес. Първият шведски дипломат се срещна с иранския президент Хасан Рохани и с външния министър Мохамад Джавад Зариф във вторник.

Билд отправи критика към Иран, че блокира използването на Туитър от гражданите, докато политиците, включително самият Зариф, използват социалната мрежа. Билд успял да се включи към частна виртуална мрежа, заобикаляйки ограниченията. "Същото правят и хората", пише той.

В понеделник в Техеран пристигна бизнес делегация от над 100 души, представляващи най-големите френски фирми. Посещението беше частна инициатива на МЕДЕФ, организация на френските предприемачи. В делегацията имаше представители на Тотал (Total), Рено (Renault), Алкател (Alcatel), Алстом (Alstom), Л'Ореал, (L'Oreal), Газ дьо Франс-Суез (GDF-Suez) и Еърбъс (Airbus). Те са се срещнали с Мохамад Нахавандиан, съветник на президента Хасан Рохани, с представители на иранските министерства на промишлеността, мините и търговията, както и на земеделието.

Посещението на френска бизнес делегация в Техеран "не помага" и създава погрешното впечатление, че Иран е възможен партньор за нормален бизнес, заявил държавният секретар на САЩ Джон Кери пред френския си колега Лоран Фабиюс, предаде Ройтерс.

По силата на временното споразумение, постигнато между Иран и шестте световни сили през ноември, Техеран се съгласи да ограничи част от своята ядрена програма в замяна на облекчаване на някои от международните санкции. Облекчаването на санкциите предизвика надпревара между западни фирми, които искат да използват печелившите възможности за бизнес.

Френското външно министерство не е коментирало разговора между двамата външни министри. Франция, втората икономика в еврозоната, от месеци прилага така наречената "икономическа дипломация", като се опитва да сключи търговски споразумения с други страни.

През декември италианският министър на външните работи Ема Бонино беше първият европейски представител на толкова високо ниво, който посети Иран след няколко години на захлаждане в отношенията по политически причини и преди всичко заради неуместните изявления на бившия президент Махмуд Ахмадинеджад за Израел и Холокоста.

Посещението в края на януари на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган беше едно от най-значимите в Иран, знак за затопляне на отношенията въпреки различията по сирийския конфликт. Двете страни засвидетелстваха желанието си да увеличат търговския си стокообмен до 30 милиарда долара през 2015 г.

Полският външен министър Радослав Шикорски се очаква в Техеран в края на февруари.

Бивши политически представители, по-специално бившият британски външен министър Джак Стро или бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан също пътуваха до Техеран напоследък.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?