Сидеров предлага Борисов да организира среща ЕС-Русия в България

Каракачанов: Трябва да водим балансирана политика и да имаме канали за комуникации

Волен Сидеров, сн. БГНЕС
Логично е България, като председател на ЕС в момента, да организира среща ЕС-Русия по примера на срещата ЕС-Турция, каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
 
Това е възможно и според мен дори е очаквано от европейските лидери, защото усещам, че има нужда от нормализиране на отношенията с Русия, посочи той пред БНТ.
 
Сидеров приветства решението на правителството да не гони руски дипломати и коментира, че България е в различна позиция от страни като Франция, например, и на нас подобна стъпка би се отразила по-негативно.
 
Мога да се лаская от мисълта, че нашето участие в коалицията (управленската – бел.ред.) има тази благотворна роля в правилната посока, обобщи той.
 
Сидеров нарече случат с отровения бивш руски шпионин Сергей Скрипал "мероприятие", което било малко непрофесионално организирано.
 
"Даже тия дни се пошегувах, че малко е паднало нивото на Великобританските спецслужби", каза той, солидаризирайки по този начин изцяло с руската позиция по въпроса.
 
Както е известно Москва многократно и в различни варианти се опитва да припише станалото на Великобритания, САЩ и Запада като цяло.
 
Миналата седмица руското външно министерство стигна дори дотам да обвини Лондон, че не бил опазил живота на руски граждани, като за пример бяха посочени няколко имена на отявлени врагове на Владимир Путин като Александър Литвиненко и Борис Березовски.
 
Коалиционният партньор на Сидеров в "Обединение патриоти" военният министър Красимир Каракачанов също е останал доволен от решението на премиера Бойко Борисов да не предприема повече стъпки на солидарност към Великобритания по случая "Скрипал". 
 
"Решението на правителството да не се бърза по случая „Скрипал” и да не се гонят дипломати е правилно. Трябва да водим балансирана политика и както каза премиерът - да имаме открити канали за комуникации с Русия. Кризи е имало, има и ще има и в бъдеще. Диалогът обаче трябва да продължи, иначе отиваме в друга ситуация, която няма да е изгодна за българските граждани”, заяви Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.
 
"Ако има безспорни доказателства за вината на Русия, естествено е, че България може да промени своята позиция. И никой не може да ни се сърди, ако решим да екстрадираме руски дипломати при доказване вината на руската страна”, допълни той.
 
"Поведението на много български политици през последните 60-70 години е било такова. Натискат ни от Москва – клякаме. Натискат ни от Брюксел да затваряме реактори на нашата централа – и ние клякаме. В съзнанието на хората се е изградил този стереотип – българските политици взимат решение под някакъв натиск. В конкретния случай решението беше взето на базата на докладите, които изнесоха службите за сигурност, и фактите, с които разполагахме”, обясни министърът на отбраната.
 
"Аз нямам информация някои от моите колеги да е бил притискан от Москва или от Брюксел да взима едно или друго решение. Никой не е притискал никого. Нито Обединени патриоти са натискали правителството, нито правителството е искало да взима друго решение”, каза той.
 
По думите му Русия има своите интереси на Балканите и се опитва да ги отстоява.
 
"Включително като не харесва факта, че повечето от балканските страни или са членове на НАТО, или имат намерения да станат такива. Турция от своя страна се опитва да води своя политика и в Близкия Изток, и на Балканите. Русия като световен играч е съвсем естествено да се възползва от тази ситуация. Няма да позволим намеса в нашите вътрешни работи. Когато има конфликт между ЕС и Турция, е нормално да потърсим баланса, това е и правилната политика", допълни Каракачанов.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?