Сигнали за отравяне на домашни любимци в Пловдив и Пазарджик

Сигнали за отравяне на домашни любимци в Пловдив и Пазарджик

В Пловдив зачестяват случаите на отровени домашни любимци. За това сигнализират пловдивчани в социалните мрежи. По същите сигнали работи и полицията в Пазарджик, където са образувани две досъдебни производства срещу неизвестен извършител, съобщи БНТ.

Хората пишат за намерени гранули, напоени с антифриз в парк Бунарджика. Пловдивчани използват различни групи, за да се предупреждават един друг и по този начин да се избегнат нови смъртни случаи на животни. Сред обществото отново се поставят въпроси за нехуманното отношение към животните. 

След последния случай с починали животни дори беше направена петиция, чиято цел е да се вземат конкретни мерки от държавните и общински институции.

Последните случаи на отровени домашни кучета в Пловдив са от 10 ноември. Около 10 часа сутринта собственици, които редовно разхождат любимците си в подножието на Младежкия хълм, станали свидетели на агонията на две животни.

В опит да спаси живота на кучето си собственикът го води в близката ветеринарна клиника.

"Бяха две животни - едното беше ретривър, другото - дого в доста тежко състояние, с отделяне на слюнки, напълно некоординирани. Това са симптоми, че става въпрос за отравяне. Бяха предприети мерки, но едното не оцеля. Не се знае точно каква е отровата, прилича на бързо действащи отрови, фосфорорганични отрови", разказа доктор Ивайло Милушев – ветеринар.

Няколко дни по-късно и второто куче умира. Същия ден свидетели на инцидента сигнализират полицията. На място са направени огледи, но отрова не е открита. След този фатален ден повечето хора са изплашени и силно притеснени, не знаят къде да извеждат домашните си любимци на разходка.

В района на Младежкия хълм няма изградено видеонаблюдение. След последния случай от община Пловдив се ангажираха да форсират поставянето на видеокамери и на това място, което е любимо за разходка не само за домашните любимци, но и за семейства с малки деца.

Споделяне

Още по темата

Още от България