СИК остава в "София сити къмпани" чрез кипърски офшорки?

Свързваните с групировката СИК фирми - съакционери на Софийска община в дружеството "София сити къмпани", са продали дяловете си на кипърски офшорки. Новината дойде след среща на трима общински съветници с представител на фирмите.

"Стара планина Холдинг" е продала 34-процентния си дял в "София сити къмпани" на регистрираната в Кипър офшорна фирма "Ди Ел Ей". Очаква се във вторник "Слънчев бряг Холдинг" също да продаде 32-те си процента в дружеството. Така софийската община, която има 34 процента в "София Сити Къмпани", ще се окаже с двама нови съдружници - офшорки.

След избухването на скандала около общинската фирма "Софийски имоти" и регистрираното от нея общо дружество с фирмите, свързвани със СИК, "Стара планина холдинг" и "Слънчев бряг холдинг" обявиха в специално съобщение до медиите, че ще се оттеглят от "София сити къмпани". Мотивът бе, че медийният шум около сделката уврежда имиджа на компаниите.

Очакваше се това да стане на 30 януари т.г., когато трябваше да се проведе акционерно събрание на смесената компания. Един от частните акционери обаче не се яви и преструктурирането бе отложено. Следващото събрание бе насрочено за 25 март - след три дни. Това бе и поводът за днешната среща на Станимир Зашев от Гергьовден - който оглавява комисията за проверка на общинските фирми, Пламен Илиев от ССД и Христофор Христов от БСП с частните акционери. Вместо да се оттеглят обаче, фирмите на СИК обявиха, че са продали дяловете си на офшорки, чиято собственост е трудно доказуема.

Самото общо събрание отново се проваля, защото двамата частни акционери не са пуснали обява в Държавен вестник.

"Стара планина холдинг" и "Слънчев бряг холдинг" се оказаха комисионери, търсещи бърза печалба, коментира председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов. Според него това показва колко "сериозни" са били инвестиционните намерения на двата холдинга, добави председателят на столичния общински съвет.

В скандалната сделка фирмата "Софийски имоти", контролирана от бившия шеф на СОС Антоан Николов, участва с апорт на 11 общински терена в Южния парк на обща площ от 54 хил.кв.м, а двете частни фирми - с парични вноски. Общото дружество е било регистрирано между двата тура на местните избори м.г., като е използван "мъртвия период" преди формирането на новия общински съвет.

Малко след избухването на скандала временната общинска комисия за проверка на дейността на фирмите обяви, че недвижимите имоти, апортирани в "София сити къмпани" АД, са оценени под реалната им пазарна стойност - общо за 6.2 млн.лв., че уставът не защитава интересите на общината и че проведените преговори с потенциални инвеститори не са извършени в условията на достатъчна публичност. Преди десетина дни обаче шефът на комисията Станимир Зашев манипулативно се опита да "оневини" действията на "Софийски имоти", пускайки в публичното пространство изготвен от него окончателен и положителен за фирмата доклад. Впоследствие се оказа, че документът не е подписан от нито един от останалите членове на комисията.

През цялото време на скандала лидерът на Гергьовден Любен Дилов - син защитаваше дейността на фирмата "Софийски имоти".

Преди няколко дни председателят на СОС Владимир Кисьов заяви, че ако частните акционери в "София сити къмпани" не се оттеглят доброволно, общината ще атакува сделката в съда.

Този вариант днес бе допуснат и от Зашев, но с уговорки.

На въпрос на Mediapool ще се развали ли сделката в крайна сметка, той заяви, че му е трудно да прави прогнози, тъй като все още нямало сериозни доводи в подкрепа нито на едното, нито на другото твърдение. "Не искам да бъда голословен, да стрелям в тъмното и да давам празни обещания и препоръки", заключи Зашев.

Той допълни, че е изненадан от действията на частните акционери. "Има голяма доза некоректност от страна на холдинга към Столична община, тъй като беше нормално предвид на големия интерес към тази сделка да бъдат проведени разговори със Столична община във връзка с тяхното желание да продават акциите си, за да се постигне взаимоприемлив вариант".

Зашев не се ангажира с конкретна прогноза как ще се развият нещата, но призна, че общинарите са били поставени в матово положение, пред свършен факт.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?