Силен трус в Румъния усетен в България, Украйна и Молдова

Силен трус в Румъния усетен в България, Украйна и Молдова

Силно земетресение с епицентър в Румъния беше усетено малко след 2 ч. в нощта срещу събота в цяла Североизточна България. Най-осезаем у нас трусът е бил в Русе, където много хора излязоха от домовете си, а някои от тях дори прекараха остатъка на нощта в колите на улиците. Хората във Варна, Добрич, Силистра, Свищов, Плевен и други градове в Северна България също са усетили разлюляването. Няма данни за за поражения в България, съобщиха от Гражданската защита.

В Румъния също не се съобщава за за разрушения и жертви.

Земетресението обезпокои и Украйна, където също жители на Одеса и Киев излязоха на улиците. В Молдова, която е най-близо до епицентъра също бе усетен трусът. И там не се съобщава за поражения.

След като първоначално бе обявено, че трусът е с магнитуд 5.6 по скалаката на Рихтер, по-късно силата му бе коригирана на 5.3. Епицентърът на труса е в Източните Карпати, в горната част на сеизмологичната зона Вранча. Дълбочината му е била над 88 км, поправиха местните власти и предишната информация за дълбочина от 112 км. Въпреки корекциите, силата е била съществена и затова разместването на земните пластове се е усетило на териториите на съседните страни. Не е имало последващи трусове, съобщава руската агенция ТАСС.

В Русе трусът предизвика притеснения заради спомена от разрушителното земетресение от Вранча със сила 7.2 по Рихтер на 4 март 1977 г., когато в града имаше жертви.

Тогавашното земетресение труд бе усетено дори в Русия и Италия и взе 1500 жертви в Румъния. Най-поразена бе столицата Букурещ, където се срутиха 33 многоетажни сгради и седмици наред спасителите търсиха оцелели под руините.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?