Симеон Дянков: България не бърза да влиза в еврозоната

Симеон Дянков: България не бърза да влиза в еврозоната

България не бърза да влиза в еврозоната. “Ще изчакаме още няколко години, докато нещата се успокоят. Многократно сме заявявали, че България има желание да се присъедини, но искаме ли да плащаме за неуспешните политики на някои нейни членки“. Това е заявил министър на финансите Симеон Дянков на лекция вчера в Института за международна икономика “Питърсън“, съобщиха от ведомството му.

Симеон Дянков е представил визията си за това как може България да постигне средноевропейските нива на доходи по време на продължаващата криза в еврозоната и при конкуренцията на съседните държави.

Във Вашингтон българският финансов министър коментира динамичната ситуация във валутния съюз с аргумента, че “ако започнем процедурата по влизане, няма да е ясно в каква точно формация влизаме и затова ще изчакаме“.

През декември 2012 г. финансовите министри от ЕС приеха план, съгласно който банките във валутния съюз ще бъдат поставени под единен надзорен орган. Според Дянков това е стъпка в правилната посока, но не достатъчна.

България има най-ниският данък на юридически и физически лица в целия ЕС от 10%, посочил Дянков. Той е обезпокоен, че ЕС може да предприеме политика за единни данъци в целия съюз. “Искаме да сме сигурни, че тази идея не е част от бъдещия пакет мерки в еврозоната“, заявил министър Дянков.

Той е представил последните данни на Националния статистически институт и Евростат, според които българската икономика расте за поредно десето тримесечие, като увеличаващото се вътрешно потребление компенсира намаления износ за страните от ЕС, които се борят да излязат от кризата. БВП е нараснал с 0.5% за последното тримесечие на 2012 в сравнение със същия период през 2011 г., отбелязал още министър Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес