Симеон и Цървенковски не споменаха за жп линията София - Скопие

Проектът за доизграждането на жп линията София - Скопие не бе споменат като тема на двустранните разговори, след срещата на българския премиер Симеон Сакскобургготски и македонския му домакин Бранко Цървенковски.

Отразяващите визитата на премиера медии предадоха, че двамата говорили по принцип за коридор №8 и търсенето на възможности за неговото финансиране, за отличните политически отношения между двете страни и възможностите за подобряване на икономическите, както и за желанието на България да помогне с опита си на Македония в процеса на европрисъединяването ѝ. По време на визитата на Сакскобургготски в Скопие, започнала днес, бе подписана и спогодбата между двете страни за откриването на културно-информационни центрове в София и в Скопие.

И пред Цървенковски, и пред македонския президент Борис Трайковски българският премиер декларирал подкрепата на София за Скопие във връзка с желанието ѝ за членство в НАТО и ЕС. Взаимодействието между двете страни в този аспект бил основен акцент в разговора с Трайковски. Освен опита си, България била готова да предложи на Македония цялостна подкрепа за постигане на стратегическата цел, съобщиха от кабинета на Трайковски.

На общата пресконференция Цървенковски и Сакскобургготски изразиха готовност за сътрудничество между двете държави в областта на сигурността и борбата с престъпността и корупцията.

Запитан за възможността за въвеждане на визи за македонските граждани, българският премиер каза, че този въпрос не зависи само от България, а и от Европейския съюз, но е възможно да се направят изключения.

Двамата с Цървенковски декларираха, че България и Македония трябва да гледат напред и никакви спорове, свързани с миналото, не бива да помрачават европейското бъдеще на двете страни.

На въпрос, свързан с организациите на македонските малцинства в България, Сакскобургготски каза, че в една европейска демокрация има много малко ограничения, особено за културни организации, които нямат политически характер. Няма основание да се възпрепятстват подобни културни мероприятия, каза още Премиерът и добави "трябва да гледаме най-вече напред и да намерим нещата, които ни обединяват, а не да се настоява върху някои идеи, които не са толкова съвременни".

В отговор Цървенковски заяви, че в Македония се зачитат всички културни и религиозни права на хората и всеки, включително и българите, има право да се обявява за такъв какъвто е и неговата националност се признава.

След срещите, правителственият говорител Димитър Цонев обяви пред медиите, че българският премиер е много доволен от срещите си в Скопие.

Тази вечер Сакскобургготски се срещна и с български граждани в посолството, където бе открит културен клуб "Приятели на България". Утре премиерът ще положи венец на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата Свети Спас в Скопие. По-късно той ще се срещне с лидери на политически партии и с бившия македонски президент Киро Глигоров.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?