Симеон не изключи общ кандидат със СДС в София

Симеон Сакскобургготски не изключи НДСВ, СДС и ДПС да излязат с общ кандидат - кмет в София. След заседанието на Политическия съвет на НДСВ, където бяха одобрени кметските кандидатури за пет областни града, в отговор на репортерски въпрос премиерът обясни, че нищо не може да се изключи, но добави, че това не било обсъждано на днешното събиране.

На пресконференцията след заседанието шефът на предизборния щаб Валентин Церовски за първи път допусна възможността жълтите да нямат собствена кандидатура за столичен кмет. Той обясни, че по принцип водач на листата в София ще бъде номинираният кандидат- кмет, ако бъде утвърден такъв. Ако това не стане, листата ще се води от икономиста Владимир Каролев. Тук се намеси секретарят на партията Веселин Близнаков, който в отговор на репортерските въпроси заяви, че засега няма вариант НДСВ да не издига собствена кандидатура в София.

"В най-скоро време!". Това обещание даде Сакскобургготски на въпросите кога ще обяви номинацията си за поста. Според него било редно номинация да има преди началото на септември. След което обаче добави, че това се обсъждало "с широк дебат и с много мнения". "Има много читави хора", бе коментарът на лидера на НДСВ дали партията разполага с подходящи кандидати за столицата.

"СДС ще издигне собствена кандидатура за кмет на София, това решение е взето отдавна. До момента в СДС не е обсъждан въпроса за общ кандидат с НДСВ", заяви пред Mediapool зам. - председателят на партията Екатерина Михайлова, помолена да коментира думите на Сакскобургготски.

Политическият съвет на НДСВ днес одобри кандидат - кметове за пет областни града.

НДСВ си приписа заслугата за дясно обединение в Стара Загора

В Стара Загора НДСВ застават зад обявилия се за независим бивш син кмет на града Цанко Яблански, който преди само няколко седмици освободи посланическия пост в Израел. Въпреки че първи подкрепата си за Яблански обявиха свободните демократи на Стефан Софиянски, зад Яблански застанаха и СДС. Днес от НДСВ обаче се опитаха да си присвоят кандидатурата - шефът на предизборния щаб и регионален министър Валентин Церовски обясни, че подкрепата на НДСВ била договорена още докато Яблански бил в Израел. Той обяви за пробив обединението на десните сили зад номинацията и го окачестви като доказателство, че партията има потенциала да се превърне в ядро на подобно обединение и в още 10 града. На въпрос дали София е сред тях, Церовски заяви: "В София е трудна работа".

В Русе НДСВ издига за кмет зам.-областния управител Румян Ганчев, който се ползва с подкрепата на зам.-председателя на НДСВ Даниел Вълчев, депутат от Русе. Секретарят на Добричката община Детелина Николова е кандидатът на царските хора там. Зам.областният управител на Монтана Тодор Върбанов ще бъде и кандидатът на НДСВ в града. В Шумен за кандидат е издигната 38-годишна адвокатка със специализации в Япония и в Страсбург Даниела Русева.

Според депутата от шуменската листа Светослав Спасов, Русева била широко известна в града.

НДСВ ще бави до последно София, Пловдив, Варна и Бургас

След края на днешния Политически съвет София, Пловдив, Варна и Бургас бяха обявени за "специални" и бе посочено, че кандидат - кметските кандидатури там ще бъдат ясни в края на август или в началото на септември. Имало възможност имената да бъдат обявени в последния възможен момент, едва когато дойде времето за регистрация на кандидатите в избирателните комисии - т.е. 30 дни преди изборите, насрочени за 26 октомври.

Изненадващо на днешното заседание не бе обсъдена кандидатурата за кмет на Бургас. Преди около 2 седмици бургаският депутат Мирослав Севлиевски, един от лидерите на алтернативния клуб "Новото време" в НДСВ обяви, че жълтите ще издигнат кандидатурата на настоящия областен управител Иван Витанов.

Депутат обещава да напусне парламента, ако изгуби изборите

Един от най-дискутираните по време на заседанието въпроси бил кой ще поеме отговорността, ако някои от кандидатите се окажат нечитави и загубят изборите. Дебатът започнали царските съветници от кампанията за парламентарните избори през 2001 и настоящи членове на Политическия съвет Иван Ковачев и Асен Ошанов. Когато има кандидат, трябва да се знае кой стои зад него и той да поеме отговорността, че е проверил дали е читав, обясни Ковачев пред Mediapool.

Според правилата, освен от низовите организации, кандидатури могат да предлагат и депутатите и това става в голяма част от населените места.

"Ако загубим в Стара Загора, ще си подам оставката!", декларирал тогава депутатът от Стара Загора Атанас Щерев, макар и никой да не насочвал критиката към него. На въпрос откъде ще си подаде оставката, той заявил, че щял да напусне парламента.

Нововремецът Мирослав Севлиевски вече напусна предизборния щаб на НДСВ. Колегата му Борислав Цеков пък излезе от комисията по номинациите към щаба. Според депутати от НДСВ лицата от "Новото време", които имали големи амбиции за политическа кариера и след царя, не искали да се обвързват с предизвестената изборна загуба на НДСВ през есента.

На местата на Севлиевски и Цеков днес бяха избрани депутатите Татяна Калканова и Йордан Памуков.

Забавянето на сроковете било въпрос на тактика

Според плана, приет преди няколко месеца от Националния съвет на НДСВ, до 4 август ръководството на партията трябваше да одобри абсолютно всички кандидатури за кметове и общински съветници. На въпрос на какво се дължи закъснението, Церовски обясни, че задължителен бил само срокът за регистриране, предвиден в закона за местните избори.

"Всички вътрешни правила и процедури са предмет на отношение между Централния щаб и политическото тяло и са въпрос на тактика", заяви той.

Кандидатите за кметове ще имат пълна свобода за коалиране по места, посочи управителят на София - област Олимпи Кътев. За софийска област той декларира, че НДСВ ще се съюзи с всяка формация, имаща шанс да спечели изборите, като не изключи в това число и БСП. Кътев припомни, че Националният съвет на НДСВ не изключи нито една партия от възможните субекти за коалиране.

Във вторник и сряда комисията по номинациите към щаба трябва да изслуша и да одобри общо 213 кандидати за кметове.

Днес членовете на ръководството на НДСВ са разгледали само 10 области.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?