Симеон пи чай с японския император

Българският министър-председател Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита Сакскобургготска имаха аудиенция при японския император Акихито и императрица Мичико, съобщи правителствената информационна служба.

Симеон Сакскобургготски е първият министър-председател, поканен след аудиенцията на чай от японския император Акихито, което се оценява като жест на изключително уважение и чест. На неформалния разговор бяха поканени да се присъединят княгиня Калина - почетен председател на Организационния комитет на Дружеството на българската роза в Япония, и съпругът ѝ Китин Муньос - посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

По-рано министър-председателя разговаря на "четири очи" с йорданския крал Абдула Втори, който също е на официално посещение в Япония.

Българският премиер се срещна с представители на парламентарните асоциации за приятелство с България в Горната и Долната камара на парламента на Япония. Министър-председателят получи уверението на японските парламентаристи, че те ще продължат да работят активно за развитие на двустранните икономически и политически отношения.

Активизирането на двустранните отношения беше основна тема и на срещите между министър-председателя и председателите на Долната и Горна камара на парламента на Япония Йохей Коно и Чикаге Оги. Домакините подчертаха, че благодарение на засилените политически контакти България вече е известна на японците не само с киселото си мляко и сумиста Калоян Махлянов (Котоошу). Министър-председателят Симеон Сакскобургготски покани Чикаге Оги да посети страната ни от името на председателя на Народното събрание Огнян Герджиков.

В понеделник министър-председателят Симеон Сакскобургготски се срещна с българския състезател по сумо Калоян Махлянов и с президента на Токайската образователна система и председател на японско-българското дружество за приятелство Тацура Мацумае. Популярният спортист Калоян Махлянов, който живее в Япония и се състезава с псевдонима Котоошу, изрази задоволство от възможността да разговаря с българския министър-председател и пое ангажимента да работи още по-активно за задълбочаване на контактите между България и Япония.

Президентът на Токайската образователна система и председател на японско-българското дружество за приятелство Тацура Мацумае даде официална вечеря в чест на българския министър-председател Симеон Сакскобургготски. Токайската образователна система е една от най-големите в страната и датира от 1942 г. Тя има установени връзки и сътрудничество с 55 чужди университета и правителствени институции и се ползва с голям авторитет в областта на международния научно-образователен обмен. Токайският университет е един от центровете на българистиката в Япония, който допринася за популяризирането на езика, историята и културата ни. Тацура Мацумае уведоми премиера, че през 2005 г. е поканил в Япония на свои разноски детския хор на БНР. Премиерът посети шинтоисткия храм "Мейджи" в Токио.

Официалното посещение на премиера преминава при изключителен медиен интерес от страната на японските журналисти. Интервюта с министър-председателя Симеон Сакскобургготски взеха японската национална телевизия Ен Ейч Кей и високотиражния Нихон Кейдзай шимбун, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: