Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Симеон предпочете да връчва награди пред дебатите по бюджет 2005

0 коментара

Управляващата коалиция НДСВ-ДПС и групата на "Новото време" подписаха в сряда сутринта обща позиция за подкрепа на проектобюджет 2005 г. Така официално бе осигурено необходимото парламентарно мнозинство за основния закон на държавата. В документа, постигнат след няколко консултации между управляващите и бившите им колеги - нововремци, трите групи се споразумяват бюджетът да бъде приет окончателно до 15 декември 2004 г.

Веднага след подписването на споразумението, проектът на правителството влезе на първо четене в пленарна зала и бе представен от председателя на парламентарната бюджетна комисия Нина Радева. Гласуването ще бъде в четвъртък.

В отсъствието на премиера Симеон Сакскобургготски и по-голямата част от министрите, дясната и лявата опозиция декларираха, че няма да подкрепят бюджета, а НДСВ и ДПС депутатите си го похвалиха. От Новото време пък заявиха, че проектът на правителството поне няма да пречи на бизнеса.

Бюджет 2005 е стъпка към скучната и подредена държава, каквато става и България, определи сметките на държавата за догодина финансовият министър Милен Велчев.

В кулоарите заместникът му Любомир Дацов обаче призна притесненията си дали депутатите няма да променят някои от цифрите в бюджета и да разбалансират сметките, както се случи с някои данъчни промени за догодина, подготвени от кабинета.

Симеон и министрите без интерес към дебата

В началото на заседанието, освен финансовият министър Милен Велчев, в парламентът дойде и премиерът Симеон Сакскобургготски, но бързо си тръгна.

За четвърта поредна година опозицията протестира срещу отсъствието на министър-председателя и на останалите министри от гледането на бюджета. Този път обаче изпадналите в малцинство НДСВ и ДПС не успяха да парират действията на опонентите си и по предложение на Петър Жотев от ОДС, парламентът задължи Сакскобургготски и министрите му да се явят в залата, докато текат дебатите.

Постепенно министрите започнаха да пристигат в парламента, като през това време от трибуната вече бяха изчетени доклада на бюджетната комисия по проектобюджета и становищата на останалите комисии в НС. Над половин час бе загубен от процедурни питания кога най-сетне правителството ще се появи, още толкова отиде и за специалната почивка за изчакване на министрите.

На финала, самите дебати по проектобюджета започнаха освен с финансовия министър, в присъствието само на министъра на околната среда Долорес Арсенова и на вицепремиера Николай Василев. На фона на многократните покани към министрите да влязат в залата от председателя на парламента Огнян Герджиков, вицепремиерът Лидия Шулева и вътрешният министър Георги Петканов продължиха да говорят в кулоарите, а колежката им социален министър Христина Христова повече от час беседва оживено в парламентарното кафене с главния данъчен директор Николай Попов.

До финала на дебатите за днес малко преди 17 ч., министър председателят Симеон Сакскобургготски така и не се появи. Спазвайки програмата си за деня, в сряда следобед той връчи наградата "Св. Паисий Хилендарски" на кинорежисьора Христо Христов.

Правителството увеличава преразпределителната роля на държавата

16.067 млрд.лв. са заложените приходи в консолидирания бюджет за догодина. Това е 38.9 % от Брутния вътрешен продукт срещу 37.8 на сто за 2004 г. Разходите са 16.263 млрд. лв. или 39.3 % БВП, срещу 38.6 на сто за 2004 г.

Заложеният бюджетен дефицит е 0.5 на сто от БВП.

11.9% е планираното увеличение в приходната част на бюджета. Най-голям е заложеният ръст на косвените данъци - 19.9%, а при преките е 8.7 процента.

Залегналите макроикономически показатели в бюджета за догодина са 5 - 5.6% ръст на БВП, който ще разчита на ръст на инвестициите, на износа и на крайното потребление, където се планира 4.5% средногодишно.

3.6% е заложената средногодишна инфлация, 1.66 лв. за долар среден валутен курс, 8.5% дефицит по текущата сметка.

Дефицитът по търговското салдо ще е 2.9 млрд. евро или 14% от БВП.

Правителството планира безработицата да остане на нивото от 2004 г.

Средно данъчните приходи трябва да се увеличат с 13.6 процента.

Уточнението е, че сравнението с тази година е спрямо приетите от парламента приходни цифри в бюджет 2004, част от които вече са преизпълнени и към края на октомври държавните сметки са на излишък с близо 1 млрд.лв.

В разходната част на бюджета, средствата за социално осигуряване, подпомагане и грижи се увеличават с 438 млн.лв. до 13.5 % от БВП. Разходите за пенсии се увеличават с 9.4 %, а за социалните помощи и обезщетения - с 6.3 на сто. Предвиденото увеличение на пенсиите е със 7 % от 1 юни 2005 г.

За образованието са предвидени 1.733 млрд.лв., които след днешните консултации се увеличават с 135 млн.лв. и стават общо 4.45% от БВП. Средствата за здравеопазването са 1.778 млрд.лв. или 4.3 процента от БВП, което е ръст от 9.5% спрямо тази година.

25% ръст на минималната заплата от 1 януари - от 120 на 120 лв., и до 5% индексация на заплатите в бюджетната сфера от средата на 2005 г. е заложената политика по доходите в бюджета.

Планираните разходи за издръжката на държавната администрация ще се увеличат с 22% спрямо заложените през тази година.

Депутатите ще трябва да избират между предложения от Висшия съдебен съвет бюджет за съдебната власт и варианта на правителството. ВСС иска 91% нарастване на субсидията, а МС е заложил ръст от 22 на сто.

При общините, в бюджета се поема задължение ако до края на август догодина приходите се преизпълнят, МС да осигури още 17 млн.лв. целеви субсидии за капиталови разходи на местната власт.

НДСВ: Ставаме скучна и подредена държава
Опозицията: Бюджетът "Cash & Carry"

В обозримо бъдеще България ще се нареди в елитния клуб на държавите с възходяща икономика и разширяваща се средна класа, които се радват на скуката на предвидимостта, представи проектобюджета министърът на финансите Милен Велчев.

Велчев се опасява от контрабанден внос на пропан-бутана

И ние искаме газът за бита да е без акциз, но още няма инструменти срещу контрабандния внос. Така министърът на финансите коментира приетата вчера нулева ставка на газа за бита. Той призна, че от тази мярка ще има загуби за бюджета, но каза, че ще се потърсят средства тези загуби да бъдат компенсирани. В отговор на въпрос финансовият министър заяви, че не иска да коментира слуховете, че сенчести интереси са в основата на искането на нулева ставка, минало през парламента.

По думите му, бюджет 2005 отговаря на основните приоритети на страната - дългосрочен икономически растеж, намаляване на преките данъци, повишаване на доходите и ефективно усвояване на бюджетните разходи.

Министърът подробно представи развитието на българската икономика през трите и половина години управление на НДСВ и ДПС. Като приоритет за догодина Велчев определи усвояването на европейските предприсъединителни фондове и в тази връзка - заложените високи инвестиционни разходи от 1.594 млрд.лв., което е 3.9% от БВП.

Когато дойдохте на власт, момчетата в правителството обещавахте двуцифрен растеж в края на мандата, а сега залагате 5.5 %, опроверга хвалбите на финансовия министър Петър Жотев от ОДС. Като недостиг Жотев посочи и растящите субсидии, както и занижените приходи от приватизация.

Това не е бюджет на растежа, а бюджет на статуквото, защото залага нисък ръст и висока преразпределителна роля на държавата, заяви и лидерът на СДС Надежда Михайлова.

3 млрд.лв. скрит дефицит пък откри в сметките на хазната лидерът на БСП. На толкова Сергей Станишев изчисли разликата между финансирането на общините и нуждите им за държавно делегираните дейности.

Може би бюджетът трябваше да бъде представен от "Новото време", от председателя на Cash and Carry Мирослав Севлиевски, допълни Станишев, намеквайки за сключеното споразумение за подкрепа на бюджета.

Недялко Калъчев от Новото време обясни как партията им ще подкрепи бюджета, който изобщо не ѝ харесва. Добрата страна, открита от нововремци, е че бюджет 2005 не прави нищо революционно, което е по-добре за работещата икономика.

От упреците на опозицията пък Лютви Местан от ДПС разбра, че за момента няма алтернатива на сегашното управление.

Кабинетът внася през януари стратегии за образованието и науката

В началото на 2005 г. Министерският съвет трябва да предложи на парламента стратегически документи за развитие на българското образование и наука. Допълнителните 135 млн.лв. за сектора ще се изразходват целево, в зависимост от стратегиите, е записано в одобреното днес споразумение между трите парламентарни групи, които ще подкрепят бюджет 2005 - НДСВ, ДПС и Новото време.

В документа пише още, че допълнителните средства ще бъдат предвидени след съгласуване с Международния валутен фонд.

КНСБ иска 10-11% по-високи бюджетни заплати догодина

Увеличение с 10 - 11% на заплатите в бюджетната сфера иска КНСБ, за това ще са необходими допълнително 117 млн.лв. Това каза в сряда зам.председателят на синдиката Пламен Димитров, цитиран от Дарик радио.

В проектобюджет 2005 е планирано повишение с до 5% на заплатите в сектора от средата на годината. КНСБ иска още едно повишение - отново с 5%, но още от 1 януари 2005-та. По изчисления на синдиката, за този ръст са необходими 86 млн.лв. за заплати и 31 млн.лв. за осигуровки извън планираните средства в проектобюджета.

още

Трите групи са се разбрали приоритети да бъдат внедряване на информационни и комуникационни технологии, по-пълно обхващане на децата в ученическа възраст в системата на средното образование, насърчаване на българското участие в международни научни програми и проекти, повишаване на квалификацията на преподавателите, подобряване на енергийната ефективност на училищата, оптимизиране на училищната мрежа, реализиране на програма "Конкурентна система на висшето образование", както и допълнителни средства за висшите училища.

В споразумението се казва, че постигнатото съгласие отразява общото разбиране на НДСВ, ДПС и Новото време за приоритетния характер и модернизирането на българското образование.

Председателят на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски заяви, че за първи път в новата политическа история на България три политически сили са намерили възможности и кураж да дадат допълнително средства за развитие и модернизация на българските наука и образование. Можем да кажем, че бюджет 2005 ще бъде бюджет на възраждане на българското образование, добави той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.