Симеон щял да анализира критиките на президента към правителството

Правителството гледа сериозно, оценява и анализира всички критики, не само на президента, заяви днес правителственият говорител Димитър Цонев по повод изявленията на държавния глава. Премиерът Сакскобургготски също щял да анализира оценките на президента за управлението.

Вчера на пресконференция Георги Първанов заяви, че има критичен минимум на доверие към правителството и се съмнява дали управляващото мнозинство ще се справи със задачите за ЕС и НАТО.

"В обществото се създава впечатление, че управляващата партия изчерпва своя потенциал, каза Първанов и допълни, че сегашното правителство няма концепция за това какво му предстои да направи до края на мандата", каза държавният глава.

Днес, преди обявяването на доклада на Европейската комисия, Цонев предположи, че оценките в него ще се разминат с констатациите на държавния глава за състоянието на управлението в България.

Говорителят не изключи възможността и в управляващото мнозинство да има дебат по повод казаното от Първанов за по-експертен характер на изпълнителната власт.

Президентът и премиерът са се срещали средно на 2 седмици веднъж, каза Цонев. През последната година нямало среща между двамата, която да не е била отразена от медиите, каза още говорителят. Той не отбеляза обаче колко пъти премиерът е подминавал журналистическите въпроси с мълчание.

Убеден съм, че е възможно премиерът да е бил повлиян от срещите си с президента, но не мога да дам пример, по причина, че не присъствам на тях и не знам за техните разговори, каза Цонев. Според него срещите между двамата давали резултат.

По повод критиките на президента, че нито един министър не го е придружил по време на посещението му в Турция, Цонев заяви, че примерът с Гърция, където Първанов е на посещение днес, "опровергава примера с Турция". Заедно с държавния глава в Гърция са министрите Миглена Кунева, Христина Христова и Валентин Церовски.

Споделяне

Още от България