Симеон: Спасяването на българските евреи не е заслуга само на баща ми

В интервю за италианската телевизия РАИ премиерът Симеон Сакскобургготски каза, че спасяването на евреите в България не е било заслуга само на баща му цар Борис, а се дължи на съвкупност от обстоятелства. Интервюто бе излъчено като част от документален филм за освобождаването на евреите от нацистките концентрационни лагери през 1945 година, съобщи Би Би Си.

Днешният ден в Италия е посветен на спомените за трагичните събития в концентрационните лагери. Именно на 27 януари през 1945 година започва освобождаването от лагерите в Аушвиц на евреите, останали живи. По този повод Първи канал на Италианската телевизия РАИ излъчи едночасов документален филм под заглавие "С тези мои очи". Филмът разказва с непубликувани досега кадри от американските и германските архиви за системата на унищожаване на евреите, създадена от нацизма.

"Българите не са расисти. Църквата е имала своите принципи. Фактът, че в нашето общество съгражданите ни евреи не са имали някаква причина, за която да го упрекнат...", казва Симеон Сакскобургготски, цитиран от Би Би Си.

Така той изброява част от мотивите за спасяването на евреите в България и допълва към тях още една - че Димитър Пешев заедно с други депутати е имал смелостта да вдигне тревога. Според българския премиер в случая със спасяването на евреите в България е ставало въпрос за съвпадение от много факти. "Не бих посмял никога да кажа, че заслугата е била само на баща ми. Мисля, че тук се касае за национална гордост, за цял народ, който е сътрудничил за спасяването", каза Симеон Сакскобургготски.

В интервюто за "РАИ уно" българският премиер дава за пример и Дания, която е спасила от депортиране евреите си. Заслугата на България според премиера е била още по-голяма, като се има предвид, че тя е участвала във войната на страната на Хитлер.

По Би Би Си

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?