Симеон заведе премиера на Босна и Херцеговина в благоевградската цигарена фабрика

Премиерите на България и Босна и Херцеговина Симеон Сакскобургготски и Аднан Терзич разгледаха днес цигарената фабрика "Благоевград БТ" АД, която е най-големият български производител на цигари.

В момента български цигари се продават в много малки количества в Босна и Херцеговина, каза Аднан Терзич. Но това според него е отражение на цялостните икономически отношения между двете страни, които по думите му не са на много високо ниво. По думите му подписаното вчера споразумение за свободна търговия, което заедно с подписаното преди два месеца споразумение между стопанските камари на двете страни са предварително условие, за да може и цигарите на тази българска фабрика да стигнат по-бързо до босненския пазар. Босна и Херцеговина също има традиции в цигарената индустрия и ние очакваме, че и наши цигари ще се продават в България, каза Терзич.

Двамата премиери посетиха по-късно и Американския университет в Благоевград. Те бяха посрещнати от президента на висшето училище д-р Рейнолд Блум. Сред посрещачите бе и единственият в момента студент от Босна и Херцеговина в АУБ - Боян Живанич, който е първокурсник.

Гостите разгледаха библиотеката на университета и влязоха в учебен час по политология на американския преподавател Робърт Филипс на тема "Външна политика". После те разговаряха със студенти от Македония, Албания, Румъния, България, които проявиха интерес към външната политика на Босна и Херцеговина като млада държава, към взаимоотношенията ѝ с останалите балкански страни.

 

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?