"Симид Агро" взе заем от 14 млн. евро за нов завод в Пловдив

Компанията увеличава производството си, за да отговори на търсенето от големите търговски вериги

На мястото на тези стари помещения в Пловдив ще се построят новите производствени мощности

Производителят на хляб "Симид Агро" получи заем от 14 млн. евро при лихва под 3% за 8 години по европейската инициатива за устойчиво градско развитие "Джесика" (JESSICA). Средствата се отпускат от Регионалния фонд за градско развитие и от "Сосиете женерал Експресбанк", която е негов управител.

Близо 4.5 млн. евро са европейските средства, а останалите – 9.58 млн. евро се осигуряват от банката.

Кредитът ще се използва за построяването на нов енергийно ефективен завод и купуване на оборудване. Целта е увеличаване на производството, за да се отговори на нарастващото търсене на замразени хлебни изделия от големите търговски вериги и техните магазини в България, Гърция, Румъния, Сърбия и други страни от Централна и Източна Европа, е посочено в съобщението на "Сосиете Женерал Експресбанк". 

Това е един от най-големите ни проекти, които финансираме по инициативата "Джесика",  коментира  Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско развитие пред Mediapool. Той допълни, че до момента са финансирали около 30 проекта в шестте големи града, като над две трети от тях са частни, а останалите – общински.

Новият завод на "Симид Агро"

Новият завод на "Симид Агро" ще бъде за замразени хлебни изделия. Той ще бъде построен в Южната промишлена зона на Пловдив върху собствен терен, като част от старите складове и работилници с площ от на 4000 кв. м ще бъдат премахнати. На тяхно място ще бъде изградена сграда е на три нива с обща застроена площ от близо 15 000 кв. м.

На първото ниво ще бъдат разположени шоковите фризери, машините за обработка на кутиите и палетата с готова продукция, заедно със складова база с 3380 палетни места за съхраняване, което се равнява на 100 пълни товарни автомобили.

Производствените линии ще бъдат разположени на второто и третото ниво, заедно с някои административни помещения. Новият завод ще има капацитет от 8 производствени линии, като по проекта се предвижда да бъдат купени 5 линии за производство на стандартен хляб, франзели, земели, кроасани и други сладкарски изделия. 

В момента "Симид Агро" разполага с две линии за производство на замразени хлебни изделия в завода си "Хебър" в Пловдив.

След пускането на новия завод в експлоатация ще бъдат открити над 220 работни места.

Новата производствена мощност ще бъде и енергийно ефективна. Административните помещения ще се отопляват с отпадната топлина от пещите и фризерите за шоково замразяване.

Помещенията за съхранение при минус 22 градуса пък ще бъдат построени с изолационни термопанели, за да пестят енергия при поддържането на тази температура. Сградата на проекта се класира в най-високия клас енергийна ефективност и няма да произвежда никакъв шум или прахово замърсяване, е посочено в съобщението.

Компанията "Симид Агро" е основана през 1998 г. Неин едноличен собственик е Митко Караджов. За 2013 г. приходите на дружеството възлизат на над 21 млн. лв., което е с един милион повече спрямо предходната година, сочи последният публикуван финансов отчет в Търговския регистър.

60% от оборота на компанията се формира от производството на хлебни изделия. Печалбата на "Симид Агро" за 2013 г. е близо 1 млн. лв. Компанията има задължения към доставчици и персонал за около 5 млн. лв, показват още данните от финансовия отчет на дружеството.

Над 80% от парите на Регионалния фонд за градско развитие са договорени

Над 80% от 110-те млн. лв. на Регионалния фонд за градско развитие вече са договорени, каза Мартин Заимов пред Mediapool. Той е оптимист, че до края на годината, когато е крайният срок, ще бъдат договорени всички средства, за да няма загуба на европейски пари.

"Джесика" е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, образователни, спортни и културни обекти.

Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата за шестте големи града - Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Той има бюджет от 110.5 млн. лв., като 36.9 млн. лв. са от ЕФРР, а останалите са съфинансиране от страна на банката.

До момента са финансирани общо около 30 проекта, като над две трети от тях са частни, а останалите общински. Изцяло завършени са реконструкцията на общинския пазар в Стара Загора и на стадион "Верея" в града.

В ход е реализацията и на останалите обекти, повечето от които се очаква да бъдат завършени до есента на 2015 г.

Един от големите обекти е изграждането на "Подземен град" в Бургас на мястото на някогашното бомбоубежище под Морската градина в града. В момента то се трансформира в  интерактивно изложбено и музейно пространство.

В Бургас се строи и постоянна изложбена зала за годишното изложение "Флора".

Нови производствени мощности се изграждат в индустриална зона Русе, а в Стара Загора на мястото на бившия държавен птицекомбинат се строи нов логистичен център.

В Плевен се инвестира в мултиплекс с четири кино зали и реновиране на съществуващото кино.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?