Синът на Маргарет Тачър арестуван в ЮАР по подозрения в подготовка на преврат

Властите в Южна Африка арестуваха сър Марк Тачър, син на бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър, заради подозрения в съучастничество в заговор за преврат.

Тачър е заподозрян, че е участвал в подготовката на преврат в богатата на петрол централноафриканска държава Екваториална Гвинея.

Говорител на южноафриканската прокуратура заяви, че Тачър е разследван за нарушаване на закона за военна помощ на други страни, който забранява военната помощ в чужбина без разрешение на правителството в Йоханесбург.

Властите обвиняват Тачър, който от години живее в Кейптаун, че е финансирал заговора.

Четиринайсет чужди наемници са изправени пред съд в Екваториална Гвинея, а други 70 са задържани в Зимбабве във връзка с подозрения за заговор през март срещу президента Теодоро Обианг Нгуема.

Марк Тъчр може да бъде изправен пред съд още в сряда. Същия ден представителят на специалните подразделения "Скоприони" Махонсини Нкоси съобщи пред журналисти, че след обиск в един дом в Кейптаун е арестуван "сина на известен британски политик".

Предполага се, че става дума за дома, който е собственост на самия Тачър, съобщи британският вестник Файненшъл таймс.

Британските дипломати в ЮАР проверяват данните около ареста и заявяват, че ще окажат на Марк Тачър обичайната за такива случаи помощ. Синът на бившата министър- председателка стана вторият британец, въвлечен в този казус.

През март в Зимбабве бе арестуван бившият британски служител от специалните части Саймън Ман. Според местните медии Марк Тачър бил в близки отношения с него.

Споделяне

Още от Свят