Синът на жертвата е обвинен за убийството в столичния кв. "Павлово"

Задържаният е внук на директорката на училището на Йоан Матев

Шефът на СДВР Ивайло Иванов. Снимка: БГНЕС

Синът на убития в нощта срещу събота в столичния кв. "Павлово" 51-годишен мъж е задържан и обвинен като извършител на престъплението, обявиха в понеделник ръководителите на СДВР и Софйската градска прокуратура – Ивайло Иванов и Емилия Русинова.

24-годишният мъж е направил пълни самопризнания, като разследващите са работили с него в продължение на 24 часа без прекъсване, уточни шефът на столичната полиция.

Първоначално той се е опитал да изгради защитна версия, с която да заблуди полицаите, но накрая признал вината си. Впоследствие задържаният е участвал и в следствен експеримент, при който показал на разследващите къде точно в Боянската река е изхвърлил дрехите, с които е извършил убийството.

Полицията е насочила разследването в тази посока още в началото, тъй като жертвата е открита в апартамента си по бельо, а и липсвали следи от взлом – т.е. всичко сочело, че убитият е отворил на свой близък или познат, след като е бил събуден.

По думите на Иванов задържаният предварително е планирал престъплението и то не е плод на някаква моментна емоция. За целта синът на жертвата взел със себе си нож от жилището си в Мало Бучино, както и резервни дрехи, които да облече след убийството.

Непосредствено преди да го извърши младият мъж бил с приятели, пред които заявил, че има такова намерение. Никой от тях обаче не приел думите му сериозно. Един от приятелите му дори го закарал до района, в който живеел баща му, но според шефа на СДВР има вероятност той въобще да не е знаел къде отиват. При самото убийство синът е действал сам, категоричен беше Иванов.

Той отказа да назове името му, но по неофициална информация става въпрос за Севелин Николов. Баща му, който бе многократно наръган с нож в нощта срещу събота, пък е Жоро Николов. Сигнал за престъплението бе подаден часове по-късно – около 13.00 часа в събота.

Засега основната версия е, че синът е решил да убие баща си заради натрупана през годините омраза към него. Жоро Николов е разведен с майката на обвиняемия, но разследващите имат данни, че в миналото е посягал и на двамата. Това обаче трябва да бъде проверено допълнително, добави Иванов.

Обвиненият Севелин Николов е признал още пред разследващите, че системно употребявал наркотици. Според показанията на негови приятели вечерта преди убийството той пушил марихуана и взел амфетамини. Все още не е готова експертизата, назначена, за да установи точно какво е употребил заподозреният.

Ивайло Иванов съобщи още, че убитият Жоро Николов е син на Василка Николова, директор на гимназията "Езиков свят", в която учеше Йоан Матев – единственият обвиняем за убийството на непълнолетния Георги Игнатов, извършено на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина в София. Шефът на СДВР обаче побърза да уточни, че между двата случая няма нищо общо.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?