Синдикатите прогнозират скок на цената на сиренето

В началото на октомври цената на сиренето ще надмине 5 лева за килограм, прогнозира в Плевен председателят на Националния синдикат "Земеделие" и лидер на Независимата асоциация на млекопроизводителите Минчо Минчев.

Той уточни, че в момента масово се колят животни в частните ферми, заради ниските изкупни цени на млякото и фуражната криза. Това особено се отнасяло за личните стопанства в Северна България, където изкупували млякото между 23 и 32 стотинки литъра, съобщава БТА.

Унищожаването на животните щяло да доведе до силно намаление на производството на суровината, което ще вдигне драстично цената на млечните продукти.

Националният синдикат "Земеделие" и Независимата асоциация на млекопроизводителите се събират на 12 септември, за да вземат решение за плавно повишение на изкупните цени на млякото в цялата страна. Според Минчев по техните разчети от 1 октомври тя ще трябва да достигне равнище над 60 стотинки за литър.

След като асоциацията предприе стъпки за вдигане на цената на млякото в Южна България то вече се приема в пунктовете по 38-40 стотинки за литър, каза той и разкри че двете браншови организации са замислили форми на натиск върху държавата, за да се повишат още тези цени.

Минчев обаче не уточни какви ще бъдат конкретните действия на млекопроизводителите след 12 септември, за да постигнат целите си.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?