Сингапурец се опитал да изнесе 20 000 автомата от България

Сингапурският гражданин Колин Мак Ю Луун се призна за виновен пред съд в родината си в опит за доставка на 20 000 автомата от България на сирийски търговец на оръжие, предаде във вторник БТА.

Трийсетгодишният сингапурец призна, че е заговорничил с 45-годишния Чаандраран за прехвърляне на автомати АКМС, които са модификация на АК-47, на стойност 3.4 млн. долара от България в Сирия.

Чаандраран отрича обвиненията. Той е бивш служител на фирма "Данхаузер", която търгува със стратегически стоки като оръжия и боеприпаси. След като фирмата отказала да извърши доставка за "съмнителен" търговец на оръжие в Сирия, се предполага, че Чаандраран сам се заел със сделката, бе казано вчера в съда.

Той се свързал с Мак Ю Луун, който бил административен директор на швейцарска софтуерна фирма. Мак помогнал за уреждането на сделката между българския продавач и сирийския купувач, прикривайки операцията с фалшиви документи.

Насочени от информатори, митнически служители намерили в компютъра на Мак уличаващи го имейли от кореспонденция, водена между май и септември 2005 г. Освен това установили, че той е действал като посредник за прекарване на стоката, без да има митническа регистрация.

Следващото съдебно заседание по делото е насрочено за 7 юли.

Споделяне

Още от Свят