Сините очакват балотаж, в който единият сигурен претендент е Мартин Димитров

Сините очакват балотаж, в който единият сигурен претендент е Мартин Димитров

В навечерието на вътрешно-партийните избори в СДС, които ще се проведат в неделя, разделението е по въпроса кой ще застане начело на партията и съответно каква политическа линия партията ще провежда след това – дали ще продължи "топлата“ връзка с ДСБ на Иван Костов и подкрепа на правителството на Борисов или пък ще се наблюдава дистанциране. За лидерския пост в неделя ще се борят четирима кандидати - настоящият председател Мартин Димитров, Иво Цанев, Любен Петров и Румен Христов, като очакванията в сините редици са на първия тур да няма спечелил.

По устав за лидер се смята избран този, който е получил подкрепа на повече от половината гласували. За да бъде избран, новият лидер трябва да получи над 3500 гласа, а се очаква бюлетини да пуснат към 7000 седесари. Очаква се във вторник-сряда да има окончателни резултати и да се знае дали след седмица ще има балотаж и дали СДС пак ще организира избори.

Прогнозите са, че евентуалният балотаж ще е между Димитров, който има подкрепата на влиятелния в СДС Найден Зеленогорски, който също така отговаря за изборите. Зад Димитров стои и част от софийската организация, структурите в Плевен и Бургас и в повечето по-малки населени места.

Опонентът му Любен Петров, който е кмет на столичния район Витоша, пък има подкрепата на по-голямата част от столичната синя организация, която се разграничи от лидера Димитров преди парламентарните избори през юли, след като той се съгласи СДС да участва във вота заедно с ДСБ по формулата "Синя коалиция“. Петров срещал подкрепа и в партийните структури в Югозападна България.

Някои смятат, че е възможен балотаж между Мартин Димитров и Румен Христов, който беше кандидат за лидерското място и на предните вътрешни избори преди година. Тогава, а и сега, той е свързван с ДПС, което самият Христов многократно отрече. Той обаче е в близки отношения с бившия главен секретар на партията Пламен Радонов, който пък от своя страна е в тесни връзки с депутата от ДПС и бивш член на ръководството на СДС Христо Бисеров.

Румен Христов беше и земеделски министър в правителството на Стефан Софиянски и съветник на президента Петър Стоянов.

Според запознати пловдивската организация щяла да гласува за Христов, както и в някои други по-малки градове, където Пламен Радонов има влияние.

Като че ли най-слаба е позицията на Иво Цанев, който беше начело на съвета по сигурността в кабинета "Костов“ и след разцепването на СДС напусна депутатското място, което беше спечелил.

Споделяне

Още от България