Синята коалиция поиска оставката на шефа на комисията по земеделие

Синята коалиция поиска оставката на шефа на комисията по земеделие

Синята коалиция поиска оставката на председателя на парламентарната комисия по земеделието и горите Десислава Танева заради подкрепата на лобистки закони, съобщи в четвъртък в кулоарите на парламента депутатът от ДСБ Иван Иванов.

Според него последният пример са промените в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, чийто вносител е Танева, посочи той. В сряда законопроектът беше оттеглен, след като предложените текстове, даващи право арендаторите на земеделска земя да ползват предимство при закупуването ѝ, предизвикаха силна негативна реакция.

Иван Иванов заяви, че според Синята коалиция Танева системно използва високия си пост в парламента и непрекъснато внася очевидно лобистки текстове. С надежда следим протичащата акция на прочистване на ГЕРБ от лобистки интереси и вярваме, че това ще продължи, добави Иванов.

Като пример за предложени от Десислава Танева лобистки текстове от коалицията посочиха промените в закона за лова, за необработваемите земи, както и последните два законопроекта - за собствеността на земеделската земя и за опазването на земеделската земя.

Михаил Михайлов определи като успех на Синята коалиция и медиите оттеглянето вчера на проекта за изменения в закона за собствеността. По думите му с проекта се потъпкват правата на българските граждани да се разпореждат със собствеността си.

Ако парламентът беше приел промените, земята щеше да отиде при арендаторите, които притежават 87 процента от площите, отбеляза депутатът.

Десислава Танева каментира пред репортери, че няма да си подаде оставката и че Синята коалиция няма основание да я иска. Тя определи като несериозни обвинениията в лобизъм и каза, че работата на комисията е прозрачна.

"Това са несериозни твърдения. Текстът за промените в закона за земеделските земи, свързан с арендаторите, отпадна, защото всички вносители го оттеглиха. А и в правната комисия не постигнахме консенсус как да го направим", посочи тя.

Малко след това премиерът Бойко Борисов, който изненадващо дойде в парламента, реагира на искането на сините с думите, че не вижда причина, поради която Десислава Танева трябва да бъде освободена от поста си.

Споделяне

Още от Бизнес