Сирийската опозиция обеща "сурово наказание" за всеки уличен в беззакония

Халид ал Хамад (вляво)

Командването на сирийските въстаници обеща "сурово наказание" за всеки уличен в беззакония, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на негово комюнике.

Това стана след като тези дни в интернет бе разпространен видеозапис, на който се вижда как бунтовник изкормва войник и се прави, че яде вътрешните му органи. Случаят предизвика дълбоко възмущение, включително от страна на международни правозащитни групи.

"Нито едно действие в разрез с ценностите, за които сирийският народ пролива кръвта си, няма да бъде премълчано, и виновникът ще бъде сурово наказан, дори ако е член (на въстаническите сили)", обеща Свободната сирийска армия (ССА).

Същевременно американското списание "Тайм" публикува интервю с предполагаемия извършител на зверството, с когото съобщи, че е разговаряло по Скайп. Бунтовникът на име Халид ал Хамад обяснява, че се е изгаврил, след като гледал видеозапис на мобилния телефон на мъртвия войник, на който се вижда как той унижава гола жена и двете ѝ дъщери.

Хамад признава, че е участвал и в други зверства срещу силите на режима, не само срещу войници от редовната армия, но и срещу бойци от милициите шабиха. Той уверява, че е накълцал един шабиха на "малки и големи парчета" с трион.

И двете страни в конфликта в Сирия са извършили голям брой жестокости по време на конфликта, който продължава вече 26 месеца, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят