Сирийската опозиция обеща "сурово наказание" за всеки уличен в беззакония

Халид ал Хамад (вляво)

Командването на сирийските въстаници обеща "сурово наказание" за всеки уличен в беззакония, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на негово комюнике.

Това стана след като тези дни в интернет бе разпространен видеозапис, на който се вижда как бунтовник изкормва войник и се прави, че яде вътрешните му органи. Случаят предизвика дълбоко възмущение, включително от страна на международни правозащитни групи.

"Нито едно действие в разрез с ценностите, за които сирийският народ пролива кръвта си, няма да бъде премълчано, и виновникът ще бъде сурово наказан, дори ако е член (на въстаническите сили)", обеща Свободната сирийска армия (ССА).

Същевременно американското списание "Тайм" публикува интервю с предполагаемия извършител на зверството, с когото съобщи, че е разговаряло по Скайп. Бунтовникът на име Халид ал Хамад обяснява, че се е изгаврил, след като гледал видеозапис на мобилния телефон на мъртвия войник, на който се вижда как той унижава гола жена и двете ѝ дъщери.

Хамад признава, че е участвал и в други зверства срещу силите на режима, не само срещу войници от редовната армия, но и срещу бойци от милициите шабиха. Той уверява, че е накълцал един шабиха на "малки и големи парчета" с трион.

И двете страни в конфликта в Сирия са извършили голям брой жестокости по време на конфликта, който продължава вече 26 месеца, отбелязва ДПА.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?