Сирийските бежанци в Турция са вече 900 хиляди

Броят на сирийските бежанци, намерили убежище в Турция, е достигнал 900 000 души, съобщи Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), предупреждавайки специално за проблемите на сирийските деца, съобщава турският англоезичен вестник "Хюриет дейли нюз".

По данни на УНИЦЕФ 700 хиляди от сирийските бежанци в Турция живеят извън лагерите. Фондът, заедно с Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации към офиса на премиера, се опитва да осигури образование на сирийските деца в Турция.

"Най-голямото предизвикателство засега е да достигнем до сирийците, които живеят извън лагерите", каза Айман Абулабан, представител на УНИЦЕФ Турция.

През трите години на конфликта в Сирия са били убити над 10 хиляди деца, посочи представителят на ООН, изтъквайки, че в някои случаи те са били умишлено убивани.

Абулабан посочи още, че сражаващите се в Сирия групи вербуват деца, независимо, че официалната политика и на опозиционната коалиция, и на правителството е против това. "Ние обаче знаем, че тя не винаги е зачитана и от двете страни," отбеляза той.

В сътрудничество с турското правителство УНИЦЕФ строи училища и обучава сирийски учители в лагерите и извън тях. В Турция повечето учители са доброволци, които в Сирия са били преподаватели, отбелязва изданието.

Споделяне

Още от Свят