Сирийските бунтовници напуснаха преговорите в Астана

Сирийските бунтовници напуснаха преговорите в Астана

Сирийските бунтовници съобщиха, че прекъсват участието си в преговорите със сирийския режим в казахстанската столица Астана, започнали няколко часа по-рано, докато не спрат бомбардировките в страната им, предаде Франс прес.

"Делегацията на бунтовниците прекъсва срещите заради ожесточените бомбардировки, които поразяват цивилни. Прекъсването ще трае, докато се прекратят въздушните удари в цяла Сирия", посочи за АФП представител на делегацията без да уточни къде се извършват споменатите бомбардировки.

"Бунтовниците прекъсват участието си в срещите в Астана, докато не се поеме пълен ангажимент за спиране на бомбардировките в Сирия", добави друг източник, близък до опозицията.

Решението на бунтовническата делегация беше огласено още в началото на преговорите, организирани с посредничеството на Русия и Иран, съюзници на режима на президента Башар ал Асад, и Турция, която подкрепя бунтовниците, и с участието на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Близки до сирийската опозиция източници казаха за АФП, че правителството и бунтовниците са започнали да обсъждат предложен от Москва проект за създаване на "зони за деескалация" на различни места в Сирия.

Документ, с който агенцията се е сдобила, призовава за създаване на зони за деескалиране в контролираните от бунтовниците територии - северозападната провинция Идлиб, централната Хомс, бунтовническия анклав Гута (източно предградие на Дамаск) и в южните части на страната.

Тези зони целят да се прекрати незабавно насилието и да се осигурят условия за безопасно и доброволно връщане на бежанците, се посочва в документа. Според проекта около "зоните за деескалиране" ще бъдат създадени "зони за сигурност", а също ще бъдат разкрити съвместни контролни пунктове и центрове за наблюдение на сирийската армия и бунтовниците. Планът предвижда още в тези зони да бъдат разположени военни части с наблюдатели от неуточнена държава.

В текста се казва, че Турция, Иран и Русия ще бъдат гаранти на споразумението и че те се ангажират да създадат "обща работна група" в петдневен срок от подписването на документа от страните в конфликта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят