Сирийското правителство вероятно е използвало хлор срещу бунтовници

Жан-Ив льо Дриан

Сирийското правителство вероятно е използвало хлор в последните атаки срещу бунтовници, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в интервю за телевизия Бе Еф Ем, цитирано от Асошиейтед прес и Франс прес.

"Всичко до момента сочи, че в момента режимът в Сирия използва хлор", каза Льо Дриан. "ООН започна разследване на този въпрос. Заплахата от използване на химически оръжия остава, това е много сериозна ситуация", добави той.

Турция и Иран са сред нарушаващите международното право с действията си в Сирия, каза Льо Дриан, цитиран от Ройтерс.

"Осигуряването на безопасността на границите не означава да се убиват цивилни и това трябва да се осъди. При тази опасна ситуация в Сирия Турция не трябва да прибавя война към войната. Международното право се нарушава от Турция, от режима в Дамаск, от Иран и от тези, които нападат Източна Гута и Идлиб", добави той.

"От Сирия трябва да се изтеглят всички, които не трябва да са там, включително всички ирански милиции и ливанското движение Хизбула", отвърна Льо Дриан на въпрос дали иска турските въоръжени сили да се изтеглят от Сирия.

Стотина френски джихадисти са задържани от кюрдските сили, които се бият срещу групировката "Ислямска държава" в Североизточна Сирия, съобщи френският външен министър, цитиран от Франс прес.

Споделяне

Още от Свят