Система за над 2.5 млн. лв. ще следи рисковите свлачища

Петя Аврамова и Нено Димов подписаха договора за финансиране на системата, сн. МОСВ

Система за контролиране на 26 рискови свлачища в 20 населени места и превенция на риска за жителите им ще се изгради с над 2.5 млн. лв., предоставени от Оперативната програма "Околна среда" (ОПОС). Договорът за финансирането бе подписан във вторник между министрите на  околната среда и водите Нено Димов и на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Проектът, който ще се изпълни от регионалното ведомство, е в съответствие с Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията по Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г.

Системите за контрол и превенция ще обхванат територията на 16 общини в 12 области. Тяхната цел е да се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители в общините Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол, посочиха от ековедомството.

Министър Димов подписа и договор за укрепване на свлачище в селище Качулка, община Сливен, който се финансира с 400 хил. лв. от ОПОС. Договорът с община Сливен е за проектиране и изпълнение на геозащитни мерки и дейности за активно свлачище на територията на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Качулка. Проектът ще осигури провеждане на мониторингови наблюдения за оценка на състоянието и динамиката на геодинамичните процеси и изготвяне на прогнозни тенденции за развитие на свлачищните процеси. С изпълнението на мерките ще се повиши защитата на 750 жители. Проектът трябва да приключи в срок от 24 месеца.

Споделяне

Още от България