Скандал на прощаване: В САЩ разследват схема за издействане на помилване от президента

Скандал на прощаване: В САЩ разследват схема за издействане на помилване от президента

Министерството на правосъдието на САЩ разследва предполагаема корупционна схема, в която "значително политическо дарение" се е предлагало в замяна на президентско помилване и отменяне на присъда. Това личи от съдебни документи, огласени от главния съдия Берил Хоуъл от федералния окръжен съд във Вашингтон, предаде АП.

В силно редактираното досие от 20 страници от август т.г. липсват имената на заподозрените участници в схемата. Но в него се посочва, че най-малко един от тях е адвокат и че е търсено помилване за лице, осъдено за федерално престъпление.

Правосъдното министерство смята, че две лица са действали в "тайна лобистка схема", която е целяла да убеди висши служители в Белия дом да издействат помилване, без тези лица да са регистрирани като лобисти. Съдията Хоуъл е трябвало да прегледа няколко терабайта данни от 50 цифрови устройства, вкл. айфони, айпади и харддискове, иззети от правоохранителните органи в хода на разследването.

Новината идва дни след като президентът Доналд Тръмп помилва своя бивш съветник по националната сигурност Майкъл Флин, признат за виновен по обвинение, че е излъгал пред ФБР за контактите си с руски представители.

Нито един правителствен служител не е "предмет или мишена" в разследването за предполгаемата схема за парични дарения за Белия дом в замяна на помилване от президента на осъдени лица. Това заяви пожелал анонимност източник от правосъдното ведомство, цитиран от Ройтерс.

Според "Вашингтон таймс" разкритият съдебен документ не уточнява, дали такъв подкуп формално е предложен, още по-малко дали е бил приет.

От Белия дом няма официална реакция. Британският в. "Гардиън" обаче съобщава, че снощи лично Тръмп е прибягнал до любимия си похват, като е написал в Туитър, че въпросното разследване е "фалшива новина", въпреки че за него се съобщава в официални съдебни документи.

Реакция имаше от постоянната комисия по разузнаването при Камарата на представителите. Нейният председател, демократът Адам Шиф - виден политически противник на Тръмп, даде своята интерпретация. "Един адвокат се опитва да представлява своя клиент по незаконен начин, опитвайки се чрез подкуп да издейства помилване. Това само по себе си е престъпление. Ако президентът е бил участник (в тази схема), той няма имунитет от преследване за него", каза конгресменът, цитиран от "Гардиън".

Според вестника мерките в рамките на разследването са предприети още в края на август, но не е ясно защо самия Хоуъл е решил да оповести това чак сега. Припомня се, че миналата седмица Тръмп помилва своя бивш съветник но националната сигурност Майкъл Флин, който се призна виновен по две обвинения за лъжи пред Федералното бюро за разследване.

Днес "Ню Йорк таймс" съобщава, че президентът е обсъждал със своите съветници дали да не даде "превантивни помилвания" на своите деца - Доналд Тръмп-младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп, както и на съпруга на Иванка - Джаред Къшнър, който е висш негов съветник, а също така на своя личен адвокат Рудолф Джулиани. Миналата седмица той е разговарял лично с Джулиани по въпроса, според две неназовани лица, запознати с темата, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Не е ясно за какви престъпления биха могли да бъдат обвинени тези най-близки хора от обкръжението на президента в бъдещето, отбелязва вестникът, като посочва, че всички те имат някакви тъмни "петна" в действията си, които могат да послужат като основания за привличане към съдебна отговорност. Тръмп е изразил сериозни опасения, че министерството на правосъдието в бъдещата администрация на Джо Байдън може да потърси някакво възмездие срещу сегашния президент, вземайки на прицел най-близките лица от обкръжението му.

Сегашните спекулации относно намеренията на Белия дом за вълна от помилвания подчертават колко много администрацията на Тръмп е била заета с разследвания и наказателни преследвания срещу хора от неговата орбита, отбелязва "Ню Йорк таймс". Вестникът припомня, че самият Тръмп е бил посочен като "индивид номер 1" в съдебен документ по делото, по което неговият бивш адвокат и "дясна ръка" Майкъл Коен бе изпратен в затвора.

Самият факт, че в Белия дом така трескаво се обсъждат помилвания, говори, че въпреки водените дела за изборни измами, Тръмп не вярва, че е в състояние по съдебен път да преобърне резултата от изборите, които той загуби, и се готви за последните стадии на президентството си, отбелязва вестникът. Вълните от помилвания са типични за края на всяка президентска администрация в САЩ, особено когато тя е била изпълнена с противоречиви действия, какъвто е случаят с екипа на Тръмп, няколко души от който станаха обект на разследвания, а някои от тях отидоха и в затвора.

Правомощието за помилване е било използвано от много президенти по политически изгоден за тях начин или за отплата за лична преданост, отбелязва професор Джак Голдсмит от правния факултет на Харвардския университет, цитиран от "Ню Йорк таймс". Това често е довеждало до скандали в последните седмици на такива президенти в Белия дом. Той обаче добавя, че има помилвания, които биха били политически експлозивни, и посочва, че такъв например би бил случаят с Рудолф Джулиани.

Според вестника Тръмп ще бъде първият президент, които би се опитал да предпази от съдебни неприятности още неосъдени хора, ако приложи тези правомощия спрямо своите деца и спрямо Джулиани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?