Скандал във Вашингтон по повод посещение наруски разузнавачи, които са под санкции

Сергей Наришкин

Високопоставен демократ от Конгреса на САЩ отправи в четвъртък въпрос защо администрацията на президента е позволила на двама видни руски разузнавачи, които са под американски и европейски санкции, да пребивават във Вашингтон за среща с представители на разузнавателните агенции на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Преди това руският посланик във Вашингтон бе съобщил, че директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин е посетил САЩ, за да обсъди с американски колеги борбата с тероризма. Официални източници, пожелали анонимност, добавиха, че Наришкин е бил придружаван от директора на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников.

На двамата руснаци бяха наложени санкции през 2014 г. в отговор на руските действия в Източна Украйна - на Наришкин от САЩ, а на Бортников от ЕС, припомня АП.

От ЦРУ отказаха да потвърдят дали е имало такава среща, като заявиха само, че контактите с чужди разузнавателни централи се извършват в рамките на закона и след консултации със съответните министерства и агенции.

Лидерът на малцинството в Сената, демократът Чък Шумър, каза, че моментът на срещата с руснаците е подозрителен, защото тя се е състояла само дни преди администрацията на Доналд Тръмп да реши да не налага нови санкции на руски политици и олигарси заради намесата на Москва в изборния процес в САЩ. Шумър разпространи днес писмо, в което настоява директорът на Националното разузнаване Дан Коутс да огласи до 9 февруари подробности за срещата.

Шумър напомни, че санкциите срещу Наришкин включват и забрана да влиза в САЩ.

Споделяне

Още от Свят