Слаб интерес към узаконяването на незаконни постройки в София

Министърът на инвестиционното проектиране смята да удължава изтеклия срок с година

Слаб интерес към узаконяването на незаконни постройки в София

Докато в София отчетоха слаб интерес към узаконяване на незаконни строежи, министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов обяви, че е склонен да предложи удължаване с още една година на срока, който изтече на 26 ноември 2013 г.

Има хора, които не са успели да подадат документи за узаконяване по обективни причини - не са били в България, не са си намерили документи, и затова бих направил такова предложение, каза Иван Данов. Той призна, че винаги ще има хора, които не са успели и затова трябва да се сложи краен срок. Другият вариант е да се промени законът и да се намери начин тези строежи да се узаконят, допълни Данов.

Министър Данов има право на законодателна инициатива през Министерския съвет. Такова предложение обаче не е минавало, няма внесен проект за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) в парламента.

В същото време председателите на ресорните парламентарни комисии, които имат отношение към ЗУТ, са на различно мнение по въпроса. Принципно съм склонен да подкрепя искане за удължаване на срока, защото хората не са се ориентирали, каза Емил Костадинов, председател на комисията по инвестиционно проектиране пред Mediapool.

Колегата му от БСП и председател на комисията по регионална политика Димчо Михалевски обаче смята, че винаги ще има неразбрали и няма логика да има ново удължаване на сроковете. Според Михалевски е по-добре да се улесни режима за получаване на разрешение за строеж с намаляване на съгласувателните процедури и необходимите документи. По тази причина в момента се работи по разделянето на ЗУТ на два закона – един за строежите и един за проектирането, каза Михалевски пред Mediapool.

Съгласно промените в ЗУТ всички граждани и фирми, които имат незаконен строеж построен до 25 юли 2003 г. имаха възможност да се опитат да го узаконят до днес. За целта трябваше да подадат заявления в общината или района по местонахождението на строежа. Поради тази причина все още няма обобщени данни колко души са се възползвали от тази възможност.

За София също няма обобщени данни. В Направление "Архитектура и Градоустройство" в Столична община подадените заявления са за десетина къщички, каза пред Mediapool арх.Влади Калинов, който отговаря за незаконното строителство. Според него интересът към узаконяване на незаконни постройки е изключително слаб и няма необходимост от ново удължаване на сроковете.

В Благоевград, от където е депутатът Емил Костадинов, по данни на общината са подадени над 280 заявления за узаконяване на незаконни постройки.

Стотици хиляди са незаконните строежи у нас. На практика почти всички ромски махали в градовете са незаконни и съгласно ЗУТ подлежат на събаряне. Другият проблем са обособили се през годините рибарски селища като "Ченгене скеле" край Бургас или вили, построени край язовирите.

Още правителството на Симеон Саксобругготски обяви война на незаконните строежи, но не успя да се справи с проблема. Кабинетът на ГЕРБ начело с тогавашния министър на регионалното развитие и настоящ президент Росен Плевнелиев също тръгна да премахва множеството изградени селища като на мушката му попаднаха първо т.нар. митничарско "весело село" край язовир Ивайловград, рибарското селище "Ченгене скеле" край Бургас и малки вилички край язовир Искър. Акцията продължи безшумно и със спорен успех при министър Лиляна Павлова.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?