След аутопсията противоречиви становища за смъртта на палестински министър

Палестинци и израелци представиха две различни версии за причините за смъртта на палестинския министър Зияд Абу Айн на Западния бряг, позовавайки се на една и съща аутопсия, предаде Франс прес в четвъртък.

Според палестинците Абу Айн е загинал в резултат на получените от израелски войници удари и вдишания от него сълзотворен газ. Израелските специалисти смятат, че тъй като вече е имал болно сърце, Абу Айн е починал от инфаркт. В аутопсията, направена в института по съдебна медицина Абу Дис на Западния бряг, участваха палестински, йордански и израелски
специалисти.

Според палестинския министър по гражданските дела Хюсеин аш Шейх аутопсията е показала също, че Абу Айн е починал, "защото окупаторите са попречили на транспортирането му в болница навреме, за да бъде спасен". Министърът добави, че медицинското изследване "слага точка на версиите, прокарвани от израелците в медиите".

В изявление на израелското министерство на здравеопазването се казва, че Абу Айн е починал от запушване на коронарната артерия, която доставя кръв на сърцето. Запушването е резултат от кръвоизлив, който може да се дължи на стрес, смятат израелските медици. Зияд Абу Айн вече е бил болен, като сърдечните му артерии са били блокирани над 80 на сто от плаки, показващи, че той вече е имал инфаркт на миокарда.

"Лошото състояние на сърцето му може да го е направило по-податлив на стреса", смятат израелските медици.

Зияд Абу Айн е бил затварян многократно в израелски затвори. Той почина по време на протест край Рамала срещу конфискацията на палестински земи, който трябваше да бъде мирен.

Протестиращите бяха спрени от израелски войници, които сграбчили брутално палестинския министър за врата и за яката. Кадри от случилото се показват яростни сблъсъци между протестиращите и войниците, а на един от записите се вижда, че в краката на палестинския министър избухва граната със сълзотворен газ. След това той започва да диша трудно и след няколко минути се свлича, като се държи за гърдите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят