След ден забавяне тръгна издаването на европейски здравни карти

След като преди ден имаше проблем с приемането на заявленията за европейската здравна карта, в четвъртък документи вече могат да се подават във всички офиси на фирма “Ким 2000”. Това съобщи за Mediapool Калчо Хинов, собственик на “Ким 2000”, фирмата, която приема заявленията за картата.

В сряда – първият работен ден след новогодишните празници, желаещите да подадат молба за издаване на европейска здравна карта бяха връщани, тъй като, по думите на Хинов, формулярът не е бил утвърден навреме от ЕС.

С европейската здравна карта българите, които пътуват в страните от ЕС, ще получават безплатна спешна и неотложна медицинска помощ. Документът ще важи и в държавите от Европейското икономическо пространство - Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

Така на практика при пътуване в тези страни отпада необходимостта от здравна застраховка. Картата обаче ще могат да ползват само гражданите с непрекъснати здравно-осигурителни права.

След като вчера пристигна одобреният от ЕС формуляр веднага започнаха да се приемат документите в столицата, а от днес се приемат и в офисите на фирмата в цялата страна, уточни Хинов.

Към вчера в София са приети 15 заявления, обясни още той, като допълни, че интерес има само в някои от областните градове, където фирмата има представителство, като Габрово и Велико Търново.

За издаването на картата освен попълнен формуляр са необходими лична карта и снимка. Услугата струва 3 лева, а самият документ ще се прави за 30 дни. Експресната поръчка струва 4.80 лева, но ще стартира в началото на следвания месец.

Тези, които планират спешно пътуване в ЕС, имат две възможности. Едната е да си вземат удостоверение, което временно замества картата. То е безплатно и се издава от всички регионални здравни каси в страната за един ден.

Другият вариант е, както и досега, да си направят здравна застраховка за периода, който ще бъдат в чужбина.

Междувременно Мариана Мънкова, експерт в регионалната здравно осигурителна каса в Плевен, съобщи, че 80% от плевенчаните, подали документи за удостоверения, не са здравно осигурени. В такъв случай те не могат да получават заместващия документ, докато не си платят вноските. Във Враца за един ден подадените заявления за удостоверения са 84.

Споделяне

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?