След ден забавяне тръгна издаването на европейски здравни карти

След като преди ден имаше проблем с приемането на заявленията за европейската здравна карта, в четвъртък документи вече могат да се подават във всички офиси на фирма “Ким 2000”. Това съобщи за Mediapool Калчо Хинов, собственик на “Ким 2000”, фирмата, която приема заявленията за картата.

В сряда – първият работен ден след новогодишните празници, желаещите да подадат молба за издаване на европейска здравна карта бяха връщани, тъй като, по думите на Хинов, формулярът не е бил утвърден навреме от ЕС.

С европейската здравна карта българите, които пътуват в страните от ЕС, ще получават безплатна спешна и неотложна медицинска помощ. Документът ще важи и в държавите от Европейското икономическо пространство - Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

Така на практика при пътуване в тези страни отпада необходимостта от здравна застраховка. Картата обаче ще могат да ползват само гражданите с непрекъснати здравно-осигурителни права.

След като вчера пристигна одобреният от ЕС формуляр веднага започнаха да се приемат документите в столицата, а от днес се приемат и в офисите на фирмата в цялата страна, уточни Хинов.

Към вчера в София са приети 15 заявления, обясни още той, като допълни, че интерес има само в някои от областните градове, където фирмата има представителство, като Габрово и Велико Търново.

За издаването на картата освен попълнен формуляр са необходими лична карта и снимка. Услугата струва 3 лева, а самият документ ще се прави за 30 дни. Експресната поръчка струва 4.80 лева, но ще стартира в началото на следвания месец.

Тези, които планират спешно пътуване в ЕС, имат две възможности. Едната е да си вземат удостоверение, което временно замества картата. То е безплатно и се издава от всички регионални здравни каси в страната за един ден.

Другият вариант е, както и досега, да си направят здравна застраховка за периода, който ще бъдат в чужбина.

Междувременно Мариана Мънкова, експерт в регионалната здравно осигурителна каса в Плевен, съобщи, че 80% от плевенчаните, подали документи за удостоверения, не са здравно осигурени. В такъв случай те не могат да получават заместващия документ, докато не си платят вноските. Във Враца за един ден подадените заявления за удостоверения са 84.

Споделяне

Още от България