След катастрофата в Украйна транзитните полети над България са се увеличили

България е сред държавите, над които прелитат транзитно с 15 процента повече самолети заради промяната на маршрута на полетите в региона след снощната катастрофа над Украйна на полет МН17 на Малайзийските авиолинии. Това съобщиха експерти от Европейския съюз, пожелали анонимност, съобщава БТА.

Те поясниха, че Украйна вече е затворила цялото въздушно пространство в източната част на страната, контролирано от ръководството на въздушното движение в Симферопол.

Няма потвърдени официални данни, че самолетът е бил свален от ракета, съобщиха източниците от Европейската комисия. Техническото разследване още не е започнало, украинските експерти, изпратени от Киев, срещат затруднения от бунтовниците да се доберат до мястото на катастрофата, поясниха експертите.

По техните думи украинските власти не знаят местонахождението на черните кутии на падналия самолет.

Институциите на ЕС нямат роля в разследването и не изпращат свои експерти на мястото на катастрофата, посочиха източниците. Те поясниха, че Украйна има водещата роля в следствието, но ще участват също представители на Холандия, като държава, от която е излетяла машината, и на САЩ - държавата, където са били произведени самолетът и неговите двигатели.

Споделяне

Още от Бизнес