След намеса на прокуратурата ромската баня в Кюстендил е затворена (обновена)

Заради липсата на баня в домовете, обществената в кв.“Изток“ работеше и след налагане на карантината

След намесата на прокуратурата обществената баня в ромската махала в Кюстендил от днес вече е затворена и не работи. Това казаха жители от ромския квартал "Изток" пред Mediapool.

Ромските терми, както са известни сред кюстендилци, работеха и след въвеждането на извънредното положение на 13 март до днес. Причината - масовата липса на баня в домовете на хората. За това сезираха читатели на Mediapool, които изпратиха и снимки.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви пред Mediapool, че банята е затворена от 13 март. Според заповед на здравния министър обществените бани трябваше да затворят врати, за да се спре разпространението на заразата от Covid-19.

След публикацията Окръжната прокуратура в Кюстендил се е самосезирала по случая и е разпоредила проверка. Тя ще бъде направена от Регионална здравна инспекция в града и Областната дирекция на МВР в Кюстендил, съобщиха от държавното обвинение.

На място в ромската махала са пристигнали полицаи, имало е и представители на общината, които са затворили банята и от днес тя вече не работи, казаха живеещи в квартала.

Другата обществена баня в Кюстендил - "Чифте", която се намира в центъра на града, не работи от 13 март. Преди да затвори врати, тя се ползваше основно от ромите. 


Банята в ромската махала в Кюстендил; Снимка: Mediapool

Така сега за някои от тях единствената възможност до днес да се изкъпят беше банята в ромската махала. По данни на "Отворено общество" около 72 на сто от ромите в Кюстендилско нямат баня у дома.

В случая с обществената баня те са изправени пред дилемата - чисти ли да са или да поемат риска от заразяване. Голяма част от тях, които нямат баня вкъщи избират "да се избанят", както казват.

"Е що да чиним како, мръсна ли да одим. Страх ни е, ама одиме", каза жена пред Mediapool представила се за Вики. Тя се оплака, че заради наплива от тази седмица са вдигнали цената на билета от 3 лв. на 5 лв.

Банята в ромския квартал "Изток" се стопанисва от Сашо Кръстев. Mediapool не успя да се свърже с него. Ромите го наричат "отговорника на кмето за маалата".

Кюстендил е първия български град с ромски терми в гетото, както се шегуват местните.

Водата в обществената баня е минерална и лековита. Дори роми, които имат баня у дома си, признаха пред Mediapool, че посещават обществената, заради лековитата вода, въпреки препоръките на властта да не се събират много хора на едно място.

Ромската баня в кв. "Изток" е изградена по европейски проект за 125 000 лв. Пусната е в експлоатация с влизането на България в Европейския съюз през 2007 г.

Тя не е голяма, но върши чудесна работа на ромите без баня у дома си. Предлага три вида услуги. Едната е обща баня, където се събират заедно в две отделни помещения мъже и жени. Има още вани, където се къпят по един човек, и семейна вана – за цялото семейство.

"Пълно е, става със записване, като нема къде да се баняме, одиме там", казват роми. Признават, че ги е страх заразата да не плъзне из махалата.

Разказват, че местната власт не е взела мерки. Гледат по телевизията как ромски махали в други градове ги дезинфекцират, включително и от въздуха, докато в Кюстендил само в центъра на квартала минали с камиони и толкоз.

Допълват, че много от роми са се върнали от работа в чужбина след разпространението на Covid-19. Стоят си у дома под карантина и не излизат. Жалят се, че тестове не им се правят и не знаят дали, ако се "избанят" нема да заразят някой.

Еднозначен отговор дали банята трябва да продължи да работи или не нямат.

След намесата на прокуратурата сега ще им се наложи да се къпят при познати, които имат баня у дома.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?