След "одобрение" от Радев МВР пуска поръчки за 160 млн. евро

Правителството плаща с европейски средства командировъчните на полицаите по границата

След "одобрение" от Радев МВР пуска поръчки за 160 млн. евро

След съгласуване с новоизбрания президент Румен Радев Министерството на вътрешните работи ще обяви поредица от обществени поръчки, за да усвои европейската помощ от 160 млн. евро за охрана на границите, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

"Отговорното поведение е да не спираме работа в името на националния интерес. И няколко седмици са от значение, затова продължаваме процеса, поемаме и отговорността, обявявайки тези поръчки", посочи Гунев.

Основните поръчки ще бъдат подписани от служебното правителство, което ще бъде назначено от Радев.

Гунев обясни, че от момента на получаване на финансирането през октомври м.г. експертите подготвят проектите.

"До няколко дни ще бъде подписано и грантовото споразумение за близо 90 млн. лева допълнително финансиране, обявено от Европейската комисия в края на м.г.", каза Гунев.

С парите ще се развие комуникационната система ТЕТРА на МВР, интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в участъците, в които към момента такава не е изградена, ще бъдат закупени високопроходими автомобили и други.

Гунев съобщи още, че с европейски средства ще бъдат осигурени едногодишни заплати за сътрудници по охрана на границата, облеклото и всяко оборудване, необходимо за изпълнение на служебните задължения за охрана.

Ще бъдат възстановени и всекидневните разходи по командироване на служители на МВР и на армията, поддръжка на автомобили, гориво, подобряване на възможностите за въздушно наблюдение.

Зам.-директорът на Гранична полиция старши комисар Стоян Иванов съобщи, че следващата седмица главната дирекция ще обяви конкурси за над 600 служители – сътрудници по охрана.

Те ще бъдат назначени по допълнително щатно разписание в рамките на около месец и ще работят изцяло по охрана на външните ни граници – с Турция, със Сърбия и отчасти морската граница.

Правомощията им ще са като на гранични полицаи и след подготовка в рамките на две седмици, ще изпълняват съвместни задачи заедно с тях.

Споделяне

Още от България