След оттеглянето на "Крио Сейв" медицинскят надзор ще проверява всички тъканни банки

След оттеглянето на "Крио Сейв" медицинскят надзор ще проверява всички тъканни банки

Агенция "Медицински надзор" ще провери дейността на всички 11 тъканни банки, опериращи у нас. От агенцията обявиха, че проверките са във връзка с повишения обществен интерес след като една от най-големите тъканни банки "Крио Сейв" преустанови дейността си в България.

Спирането дойде след като бизнесът със съхранението на стволови клетки на собственика на Крио Сейв - холандското дружество "Есперайт" (Esperite) беше придобит от полската тъканна банка PBKM и всички проби бяха прехвърлени от Швейцария в Полша. Комуникацията с новите собственици е бавна и затруднена, което създава напрежение и несигурност сред клиентите дали със замразения от тях материал всичко е наред и ще може да се ползва своевременно при нужда. От "Крио Сейв" твърдят, че пробите са транспортирани безопасно и се съхраняват в полската банка.

Сега медицинският надзор ще проверява дали се спазват изискванията на закона и медицинския стандарт за трансплантациите на органи тъкани и клетки. Проверките ще включват и спазването на изискванията за оборудване, квалификация на персонала, донорските досиета, редовното водене на изискуемите регистри, отчетността към агенцията.

Общо 11 тъканни банки извършват дейност по взeмане, експертиза и съхранение на стволови клетки от пъпна връв в България, като 6 от тях съхраняват биологичен материал у нас, а 5 в страни от Европейския съюз.

Крайният срок за извършване на проверките е 8 ноември, като обобщени резултати могат да се очакват в десетдневен срок след тяхното приключване.

Споделяне

Още по темата

Още от България