След претенциите на двама кредитори съдът обяви ОЦК Кърджали във фалит

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Кърджали откри процедура по несъстоятелност на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) - Кърджали с решение от 29 ноември, съобщиха от съда във вторник.

В решението предприятието е обявено като неплатежоспособно с начална дата на неплатежоспособността 31 декември 2012 г.

Решението на съда е по молба на един от кредиторите на дружеството, собственост на бизнесмена Валентин Захариев. В седемдневен срок собственикът може да обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

Делото бе образувано, след като регистрираната във Виена фирма "М.К." предяви иск към ОЦК за неполучени суровини. Дружеството има сключено рамково споразумение с металургичния комбинат, срещу което трябва да получи живак, цинк и олово.

Споразумението е подписано на 11 януари 2010 г. и "М..К"са привели авансово 1 млн. евро за сделката. За обезпечение била открита банкова гаранция, покриваща предоставената сума. Поради неиздължаване на ОЦК срокът на банковата гаранция бил удължен до 15 март 2012 г.

При направената проверка в Търговския регистър се установило, че ОЦК е на практика неплатежоспособен. Към края на 2011 г. комбинатът има банкови заеми и задължения към фирми за 193.5 млн. лева, а вземанията са за 6 млн. лева.

Само на Първа инвестиционна банка ОЦК дължи 30 млн. лв., за което банката е поискала в друго дело обявяване в несъстоятелност на дружеството. Затова двете дела - на ПИБ и на "М.К." - са обединени.

Комбинатът не работи от началото на 2012 г. Към работници и служители дълговете са за 375 028 лева.

Предстои назначаване на синдик, който да направи инвентаризация на вземанията и задълженията и да удовлетвори исковете към ОЦК. Очаква се събрание на кредиторите.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?