След протест властта се сети за разбития път до Мальовица

След протест властта се сети за разбития път до Мальовица

След протести и блокиране на пътя към Мальовица от жителите на село Говедарци държавата обеща да изкърпи зейналите дупки до началото на зимния сезон. За ремонта на пътя Говедарци – хижа "Мальовица" са заделени между 130 000 и 160 000 лв., съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в понеделник. Тя се срещна с жители и представители на местната власт в Самоков и обеща ремонтът да започне най-късно във вторник.

 

Пътят до хижа "Мальовица" не е ремонтиран от 40 години, а за местното население той е от изключителна важност, защото означава повече туристи, работа и хляб, каза Георги Ранов, председател на инициативния комитет за решаване на проблемите на самоковското село. Той допълни, че ако пътят не бъде изкърпен целят, отново ще има стачки и протести.

 

"От 24 години ние сме един изостанал район. Преди това Говедарци беше водещото село в община Самоков, а сега сме на последно място", каза кметът на селото Бойчо Шуманов. Той допълни, че пътят до Мальовица е само една малка брънка в несгодите на селото. "Когато се говори за Говедарци, трябва да се има предвид, че това е първият национален планински курорт, обявен в държавата. Но напоследък нещата много са замрели. Населението в селото е подложено на геноцид през последните години – пълна абдикация на държавата в този район. Горското и селското стопанство, където хората търсеха и намираха работа, е разрушено и положението е трагично", каза кметът на селото. По думите му, властите трябва да обърнат внимание на този район, защото населението е пред загиване.


От 2600 души население през 1985 г., сега в Говедарци живеят 1300 души.


“Пари в държавата досега, освен за магистрали и първи клас пътища, не е имало. Не веднъж сме писали и за пътя Говедарци – Мальовица, пътя за Ихтиман, Костенец, за Дупница, които имат нужда от ремонт", каза кметът на Самоков Владимир Георгиев. Той изрази надежда това което се планира, да се случи, и да се пристъпи към рехабилитация на пътната инфраструктурата.

 

Община Самоков няма железопътни пътища и разчита само на шосейни. Основният поминък е туризмът и затова е важно пътищата да са добри, посочи кметът на Самоков.

 

От днес започва кампанията за подготовка на републиканската пътна мрежа за зимния период, като в изкърпване на дупките по пътищата ще бъдат вложени 3.5 млн. лв., каза министър Терзиева. Тя допълни, че ще се бори за допълнителни средства в бюджета през 2014 г. за ремонт на пътната мрежа, която свързва населените места с второкласните и третокласни пътища.

Споделяне

Още от Бизнес