След шумен скандал шефът на швейцарската централна банка подаде оставка

Ръководителят на Швейцарската национална банка Филип Хилдебранд обяви, че напуска поста си. Както се отбелязва в прессъобщението от банката, оставката на Хилдебранд влиза в сила веднага.
 
Името на Хилдебранд се замеси в скандал, след като бе тиражирано в медиите, че жена му е използвала вътрешна информация на банката при покупката на валута. Според Ройтерс Кашя Хилдебранд, която на времето е работила като валутен дилър, на 15 август 2011 г. купила долари за 400 хиляди швейцарски франка. Три седмици по-късно швейцарската централна банка върза курса на франка към еврото, за да избегне бързото поскъпване на швейцарската валута. Заради това доларът поскъпна спрямо франка с 8%. В резултат на това съпругата на Хилдебранд може да е спечелила, което, според медиите, е незаконно.

Разследването, което започна след изнасянето на тази информация, не показа, че сделката на Кашя Хилдебранд е плод на инсайдерска информация. Самият Хилдебранд заяви неколкократно, че е научил за сделката на съпругата си, след като тя вече е била купила валутата.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?