Следващият хърватски президент ще бъде избран на балотаж

Хърватският президент Стипе Месич ще се яви на втори тур в опит да получи нов мандат.

Хърватската избирателна комисия съобщи, че Месич, смятан за центристки кандидат, не е успял за малко да спечели още на първия тур.

Според почти пълните официални резултати след преброяването на 99 на сто от гласовете, Месич е спечелил 49,03 на сто и ще се яви на балотаж на 16 януари срещу вицепремиера в консервативното правителство Ядранка Косор, събрала 20,18 на сто.

Избирателната активност на проведените в неделя избори е била 51 процента.

Според политически наблюдатели недостатъчно високата активност е допринесла за това Месич да не успее да спечели първия тур. Другата причина, посочва ББС, е фактът, че в изборите участваха 13 кандидати.

Един от тях е състоятелният бизнесмен Борис Микшич, който живее в САЩ. Той успя да получи значителна подкрепа от 18% от гласувалите.

При обявяването на първоначалните резултати от вота, досегашният президент Месич обяви "блестяща победа" и изрази увереност, че ще спечели на втория тур.

"Тези, които гласуваха за мене, са убедени, че страната върви по правилен път към Европа", заяви 70-годишният Месич, подкрепян от трите левоцентристки опозиционни партии, включително Социалдемократическата на бившия премиер Ивица Рачан. Той призова избирателите, негласували на първия тур, да изпълнят гражданския си дълг на 16 януари и изрази увереност, че ще бъде избран на втория тур

51-годишната г-жа Косор, вицепремиер и кандидат на управляващата десноцентристка Хърватска демократична общност на премиера Иво Санадер, поздрави избирателите, гласували за нея, които според думите ѝ са доказали, че Хърватия е достатъчно зряла, за да избере жена за президент. Тя също призова за по-голяма мобилизация на балотажа.

Кампанията беше доминирана от перспективите за членството на Хърватия в Европейския съюз и свързаното с това изискване за предаване на заподозрени за военни престъпления на трибунала в Хага.

Екстрадицията на популярния в Хърватия и смятан за герой генерал Анте Готовина се разглежда като ключово условие Хърватия да започне преговори за присъединяване към ЕС.

И Месич, и Косор, поддържат сътрудничеството с Хагския трибунал и членството на страната в Евросъюза. Това ще е и основният приоритет на следващия хърватски президент, който и да е той.

Върху окончателните резултати от изборите ще повлияе позицията на отпадналите вече кандидат - президенти и това за кого ще призоват да се гласува на втория тур. Това важи най-вече за поддръжниците на Микшич.

ББС отбелязва, че президентът в Хърватия има ограничени правомощия, а по - голямата част от решенията зависят от министър - председателя и парламента.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?