Словения все още препъва Хърватия по пътя към ЕС

Хърватия затвори още две преговорни глави по пътя си към влизане на ЕС, но Словения блокира други три преговорни глави, пише EUobserver във вторник.

"Преговорите за присъединяване към ЕС са в крайната си и решителна фаза. Уверени сме, че можем да доведем преговорите до сполучлив край до средата на 2010 г.", коментира хърватският министър по европейските въпроси Гордан Ядронкович.

Загреб финализира преговорите в областта на свободното движение на услуги и в областта на социалната политика, но Словения блокира отварянето на главите по рибарство, околна среда и външна политика и сигурност.

Словенският външен министър Самуел Збогар потвърди и каза, че това "е въпрос, свързан с процеса на хармонизиране на отварянето на главите и че моментът за решение все още не е узрял".

Збогар посочи, че Словения, както и всички други държави членки на ЕС, имат право на "съществени съмнения по отношение на отделни глави".

Миналата година Любляна блокира разговорите със Загреб заради спор за морската граница между двете страни.

Застоят в преговорите обаче бе прекратен в средата на ноември, когато хърватският премиер Ядранка Косор подписа споразумение със словенския си колега за разрешаването на арбитраж от страна на ООН по въпроса.

Словения е единствената република от бивша Югославия, която е член на ЕС, а Хърватия се надява да стане 28-ият член на блока до 2012 година.

"Съжаляваме, че няколко глави, по които страната е напълно готова, няма да бъдат открити днес," каза Яндрокович.

Шведският външен министър Карл Билд се опита да успокои хърватските си колеги, че процесът за присъединяване на страната към ЕС е все още на правилния път.

"Надявам се, че (словенската опозиция) може да бъде разрешена скоро ... ", заяви Билд, докато шведското председателство на ЕС върви към края си.

Загреб все още трябва да се справи с някои от най-трудните области като съдебната реформа, борбата срещу корупцията и конкуренцията, за да финализира преговорите с ЕС. Въпросът с недостатъчното сътрудничество на Хърватия с Трибунала в Хага също застрашава членството ѝ в ЕС.

Споделяне

Още от Европа