Словенското председателство на ЕС: Начало със скандал

Янез Янша (средата) и Урсула фон дер Лайен (ляво) на снимката, от която липсва Франс Тимерманс

Висш представител на ЕС отказа да бъде сниман с десния премиер на Словения, пише "Гардиън" по повод вчерашната церемония за официалното начало на ротационното председателство на Любляна на ЕС. Изданието отбелязва, че откриването на председателството се е превърнало във фарс, след като заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е отказал да се снима с Янез Янша след остър спор зад кулисите по време на официалния обяд.

При откриването на срещата в Любляна с 27-те членове на комисията Янша им показал групова снимка, на която словенски съдия е заедно с европейски депутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента и други представители на словенската Социалдемократическа партия. Янша, атакуван за нападките си срещу независимостта на словенската правосъдна система, искал да покаже със снимката, че съдиите в страната му са политически пристрастни.

Тимерманс, който освен зам.-председател на ЕК е и представител на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, рязко възразил срещу това и след това отказал да се включи в традиционната за подобни събития обща снимка.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен после категорично заяви пред репортерите, че съдиите имат право на личен живот, който не бива да бъде използван, за да се правят внушения за пристрастност. Тя каза това в присъствието на Янша, спорна фигура, уникална сред евролидерите с това, че подкрепи опитите на Доналд Тръмп да преобърне резултатите от американските избори, отбелязва "Гардиън".

Скандалът развали атмосферата на пресконференцията за началото на словенското председателство.

Начало със скандал - това е и заглавието на информацията на "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Изданието отбелязва, че Янша се е оплакал, че правосъдната система е инфилтрирана от "комунистически съдии".

Споделяне

Още от Европа