Словенците гласуват на втори тур на президентските избори

Борут Пахор

Словенците гласуват в неделя на балотаж за избор на президент, а като фаворит за поста е сочен досегашният държавен глава Борут Пахор, съобщи АФП.

Неучастието в изборите, единствената заплаха за очакваното преизбиране на Пахор, достигна рекордно ниво на първия тур на 22 октомври, а именно над 55 процента.

С 47,10 процента от гласовете 54-годишният бивш премиер социалдемократ силно изпревари своите осем съперници на първия тур. На втория тур той се състезава с 39-годишния кмет Марян Шарец - бивш комик, без политическа принадлежност, който събра 24,93 процента подкрепа, водейки кампания за отхвърляне на политическите елити.

Право на участие в изборите имат 1,7 милиона избиратели. Първите резултати ще станат известни след затварянето на избирателните секции в 19 часа местно време (20 часа българско време).

Пахор е подкрепен от Социалдемократическата партия, на която бе лидер и която от 2014 г. участва в коалицията на премиера центрист Миро Церар. Той бе назначен за премиер през 2008 г., но трябваше да напусне премиерския пост през 2011 г. на фона на сериозна икономическа криза. На следващата година Пахор бе избран за президент с 67,2 процента от гласовете на втория тур на изборите, на който негов съперник бе дотогавашният президент Данило Тюрк.

Евентуална победа на Пахор обаче няма да бъде осигурена с лекота, тъй като през последните седмици неговият съперник Марян Шарец значително скъси дистанцията между двамата.

Социологически проучвания, огласени в петък, показаха, че макар Пахор все още да води, разликата в голяма степен се е стопила, като на балотажа досегашният президент се очаква да получи между 52 и 56,3 на сто от гласовете. Това, според анализаторите, прави несигурен изхода от вота, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?