Случаят с варненската съдийка и подкупа се размириса още по-неприятно

Случаят с варненската съдийка и подкупа се размириса още по-неприятно

Бизнесменът от Варна Стефан Стефанов и синът му Георги, които са двамата основни свидетели в производството срещу председателя на Административния съд във Варна Анелия Цветкова, заловена в четвъртък с подкуп от 10 хил. лв., не са се явили на разпит пред съдия, съобщи един от адвокатите на съдия Цветкова Мария Даскалова.

Софийският градски прокурор Николай Кокинов отказа да коментира дали двамата свидетели ще бъдат издирвани.

Според адвокат Даскалова нямало срок за разпит на двамата свидетели, за които се твърди, че били свързани с рушвета. Защитникът на съдия Анелия Цветкова заяви още, че цялата история с рушвета от 10 хил. лв. и намерените други огромни суми кеш в апартамента на съдията, била скалъпена, за да може бизнесменът Стефан Стефанов да отмъсти на Цветкова, която прекъснала 15-годишната им връзка. Според адвокат Даскалова Стефанов изпял за парите на Цветкова пред полицията и така натопил бившата си любовница.

Всъщност Стефанов смятал да прехвърли имот на името на Цветкова, при условие, че тя не прекъсне връзката между двамата. Парите, които Цветкова взела, според адвоката ѝ, били дадени от Стефанов като компенсация на "някакви чувства".

Неприятните миризми от историята с председателя на Варненския административен съд – една от най-големите съдебно-административни структури в страната, се засилиха и от друга “допълваща” версия на защитата. Според версията в основата на скандала бил синът на Стефан Стефанов – Георги, който бил адвокат. Той поискал чрез баща си Цветкова да реши определено дело по даден начин. Тя обаче отказала. Ставало дума за случай, при който Агенцията за държавни вземания предявила претенции към имущество на бизнесмен от Добрич, чиито сметки и имоти били запорирани. Според адвокат Мария Даскалова, бизнесменът от Добрич платил на Георги Стефанов 66 000 лева хонорар “да оправи нещата”.

И понеже нещата не се оправили, Цветкова била натопена, твърди още защитата.

В понеделник прокуратурата е издала постановление, с което забранява на Цветкова да напуска страната. В неделя тя бе освободена от ареста от състав на съда срещу парична гаранция от 20 000 лева. Адвокатите на Цветкова ще обжалват тази мярка, прокуратурата също ще се възползва от правото си на протест.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?