Служебните адвокати на Милошевич ще искат временно прекратяване на процеса

Служебно назначените адвокати на бившия югославски президент Слободан Милошевич, възнамеряват да поискат прекратяване на процеса, докато не бъде взето решение по жалбата срещу тяхното назначаване. Това съобщи във вторник единият от тях, цитиран от агенция Франс прес.

Ще поискаме временно прекратяване на процедурата, докато не бъде разгледана жалбата, каза Стивън Кей на съдебното заседание, като уточни, че ще прецизира искането, след като третият свидетел на защитата даде показания.

Двамата адвокати бяха назначени от Хагския трибунал против волята на Милошевич, който страда от високо кръвно налягане, често боледува, но продължава да настоява да се представя сам пред съда.

Бившият канадски военен, член на контролната мисия на ОССЕ в Косово през 1999 година, Роланд Кейт започна да дава показания във вторник.

Съдиите от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия решиха да назначат двама адвокати на бившия югославски президент, за да се опитат да избегнат забавянето на процеса срещу него, който бе прекъсван 14 пъти заради здравословните му проблеми.

Слободан Милошевич обаче се противопостави на решението и го обжалва.

Някои от свидетелите заявиха, че няма да се явят в съда, ако не бъде разрешено на Милошевич сам да представя защитата си.

Бившият югославски президент е обвинен за ролята си в трите големи конфликти на Балканите - в Хърватия (1991 - 1995 г.), Босна (1992 - 1995 г.) и Косово (1998 - 1999 г.).

Той може да получи доживотен затвор по 66 точки от обвинителния акт за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Слободан Милошевич разполага със 150 дни, за да представи защитата си.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: