Служебно правителство пое управлението на Чехия

Чешкият президент Вацлав Клаус назначи служебно правителство начело с Ян Фишер, което ще управлява до края на мандата на Чехия като председател на Европейския съюз на 30 юни, съобщиха световните агенции в петък.

Основна задача на кабинета ще е да подготви предсрочните парламентарни избори през октомври, след като дясноцентристкото правителство на Мирек Тополанек загуби вот на недоверие.

58-годишният нов премиер Ян Фишер е бивш шеф на Националната статистическа служба и вече заяви, че няма дългосрочни политически амбиции и че ще се съсредоточи върху функциите, свързани с председателството на ЕС и с изготвянето на бюджет за 2010 година.

Неговият кабинет включва 16 министри, както и мнозина заместник-министри от кабинета на досегашния премиер Мирек Тополанек, например Ян Кохоут на външните работи, Едуард Янота на финансите и Мартин Бартак на отбраната. Чешкият представител в НАТО Стефан Фуле поема като заместник министър-председател европейските въпроси на мястото на Александър Вондра.

Редица анализатори на политическите процеси в Чехия предупредиха, че новото правителство не бива предизборно да харчи и да дава обещания, които допълнително ще увеличат бюджетния дефицит през следващата година над очакваните 4.5 на сто за текущата финансова година, отбелязва Ройтерс.

Новото правителство зависи от подкрепата в парламента на двете най-големи партии, които ще се конкурират на изборите през октомври - Гражданската демократическа партия на Тополанек и социалдемократите. В политическото споразумение за състава на служебния кабинет участва и Партията на зелените, която бе коалиционен партньор на Гражданската демократическа партия в предишния кабинет.

Споделяне

Още от България