Служители от фонд "Земеделие" заработвали като частни консултанти

Трябва да бъдат спрени опитите на служители във Фонд "Земеделие" да спъват работата, заяви в неделя пред БНР министърът на земеделието Мирослав Найденов.

"Тези, които не искат да работят, просто ще трябва да напуснат фонда", добави министърът.

"Обществена тайна е, че досега намираха начин и немалка част от служителите на фонда, от експертите, "заработваха" допълнително като консултанти на частни фирми", каза Мирослав Найденов.

Той обясни, че тази практика вече е преустановена и всеки, който не се съобрази с новите правила, трябва да напусне.

По думите му е крайно време служителите във фонда да разберат, че работят и защитават интересите на българските земеделски производители и бенефициентите по определените програми.

След встъпването на Найденов на поста и назначението на новия изпълнителен директор на фонд Калина Илиева било установено, че почти всички чиновници от агенцията по САПАРД излезли в отпуск, вместо да наваксват закъснението по програмата.

"Когато принудително им прекратих отпуските, те си взеха болнични, което ни наведе на мисълта, че те не искат да работят по новите правила", каза Найденов.

Изпълнителният директор Калина Илиева допълни, че ще се преустанови досегашната практика одобрението на проекти да става "под натиск отгоре, без да се спазват европейските процедури". Илиева не даде конкретни примери, но намекна за груба намеса за избора на проектите, чието субсидиране да бъде с предимство.

Споделяне

Още от Бизнес