Сменено е ръководството на “Слънчев бряг“ АД

Сменено е ръководството на “Слънчев бряг“ АД

След деветгодишно управление на миноритарните собственици в “Слънчев бряг“ АД, държавата успя във вторник да смени сегашния борд на директорите по предложение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Отиват си ключови фигури като изпълнителния директор Малина Стратиева, представителя на миноритарните частни собственици в дружеството - бившият оръжеен търговец и настоящ собственик на хотели Младен Мутафчийски, и досегашният представител на държавата Ели Анави.

На тяхно място идват зам.-министърът, отговорен за туризма Иво Маринов, Мария Михалева, Соня Енилова, Константин Лефтеров, общински съветник в Несебър от сочената за партия на строителните предприемачи братя Диневи организация МОРЕ, и Златко Димитров, заместник -областен управител.

Пак спорове за легитимността на държавния представител

“Свалянето“ от властта естествено не мина лесно, като миноритарните акционери побързаха да обявят пълномощното на представителя на държавата Любо Илиев за съмнително и поставиха под въпрос легитимността на общото събрание и взетите от него решения. Според юриста Милен Козаров в него липсвал номера на депозитарните разписки за акциите, с които разполага държавата в дружеството.

С подобни хватки ръководството на миноритарните собственици оцеля през 2004 г., когато тогавашният икономически министър Милко Ковачев се опита да ги смени..

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма коментираха пред Mediapool, че издаденото от Трайков пълномощно е съобразено изцяло с нормативните изисквания на Търговския закон и на Комисията за финансов надзор. Наредбата за задължителната информация в този вид пълномощни се иска изрично броят на притежаваните акции, даващи право на глас, а не номерата им, заявиха от ведомството. За регистрация в общо събрание на акционерите не се изисква депозитарна разписка, оборват от там твърденията на миноритарите.

Летният сезон приоритет №1 за новите

Най-важният приоритет през новото ръководство на дружеството е осигуряването на новия летен сезон, коментира за Mediapool зам.-министърът Иво Маринов. Друга важна стъпка, която ще предприеме управата на “Слънчев бряг“ АД, е преглед на финансовото състояние на дружеството, анализ на всички договори, които е сключил старият борд.

За пръв път в последните години след драматични общи събрания, включително паралелно провеждани заседания и съдебно оспорвани решения на акционерите, се чува думата на държавата, която притежава 75 на сто от компанията.

Новината за рокадите едва ли е "новина", тъй като се готви от няколко месеца и е гарнирана със свръхлюбопитни (за прокуратурата, например) взаимни нападки между лагера на досегашното ръководство и този на идващото. Става дума за играчи със силни позиции по "върховете на властта" на местно и централно ниво, които взаимно се обвиняват за мутри, за връзки с "Октопода" и пр.  

Мутри, олигархо-политически лобита и едни останали 300 дка

Ден по-рано от несебърското представителство на партия ГЕРБ разпространиха декларация, в която определиха очакваната промяна на борда като събитие, сравнимо по значение със създаването на курорта.

В декларацията се казва, че през последните години комплексът е бил място за “разграбване, презастрояване, скандали, конфликти на интереси, непрозрачно и нецелесъобразно разходване на средства от приватизацията за проекти с противоречиво бъдеще, продажба на парцели без провеждане на търг, без ясни критерии и без експертна оценка, ремонтни и строителни дейности договаряни от дружеството с определени фирми без провеждането на конкурси, непрозрачно отдаване за стопанисване на паркинги, ваканционни влакчета, паяци и площи за алейна търговия на територията на дружеството“. Те обаче са оптимисти, че курортът все още може да е най-добрият в страната.

В същото време общината в Несебър излезе с позиция , в която се посочва, че за превръщането на някогашния зелен курорт в “мутризирано бетонно гето“ трябва да се потърси отговорност от шефовете му в последните 10 години. Според местната управа, трябва да се направи ревизия на управлението на подменения борд, за да се види как със съдбата на комплекса се се разпореждали от много години хора, които незнайно как едновременно са собственици на хотели и терени, а в същото време ръководят и разпродават държавната собственост.

“Срастването на силови структури, политически лобита, властови институции, престъпност и корупция не се пресичат никъде толкова явно и силно, както именно в Слънчев бряг!“, посочват в изявлението си от общината в Несебър.

Според градската управа, те са били подложени на огромен натиск да изкупят инфраструктурата на курорта при неизгодни за местната власт условия. Именно разправии за това кой трябва да финансира поддръжката на улици, зелени площи, осветление и друга инфраструктура в комплекса почти всяка година съпътстват откриването на летния сезон.

От община Несебър посочват още, че те са били яростният противник на плановете на отстраненото вече ръководство но дружеството да застрои и пясъчните дюни на свръхзастроения курорт, “който и при сегашната си материална база никога няма да бъде запълнен“.

“Доста неразкрити убийства тежат на нашите спомени и последното е на бившия председател на Общинския съвет в Несебър – Димитър Янков, който открито се противопостави на режисурата на Младен Мутафчийски да наложи свое марионетно управление на Общината, чрез назначения за "временен кмет” негово протеже Иван Цанев през 2007 г.“, пише още в отвореното писмо на община Несебър.

То всъщност е предизвикано от изказвания на Младен Мутафчийски по адрес на новата управленска гарнитура, която Бойко Борисов смята да инсталира в Слънчев бряг. Според Мутафчийски и неговата група, "олигархо-политически кръжок иска да лапне" курорта.

"Става дума за планирано налапване на едни апетитни имоти в Слънчев бряг. Там има останали едни 300 дка, които не дават мира на няколко "загрижени” лица, се посочва в статия, публикувана още преди няколко месеца от близкия до Мутафчийски сайт "Фрогнюз".

Твърди се, че новият борд ще лобира за интересите на Цеко Минев, собственик на "Първа инвестиционна банка", който искал да направи от летния курорт това, което сторил на Банско.

Остава да гадаем какво още може да се бетонира в Слънчев бряг.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?