Смяната в София - плесница за Москва

Смяната в София - плесница за Москва

Резултатите от парламентарните избори в България предвещават проблеми за руските интереси и енергийни проекти у нас, смятат част от руските медии, в чиито информации и коментари се прокрадва съжаление за загубата на "проруски" настроените социалисти и падането на "единственото сред новите членове на Европейския съюз и НАТО приятелско на Русия" правителство.

Повечето руски медии са единодушни, че основните причини за смяната на това правителство са корупцията, провалът с еврофондовете и икономическата криза.

"Поражението на управляващите социалисти се дължи корупционните скандали и провали в преодоляването на икономическата криза, превърнали България в слабо звено от Евросъюза. България остава най-бедната страна в ЕС", изтъква всекидневникът "Комерсант".

Други медии обаче виждат като важни фактори за отслабване кабинета на тройната коалиция "газовата война" от тази зима и "безпрецедентно твърдия натиск", на който е било подложено правителството на Станишев от страна на Брюксел заради дружеските си отношения с Русия.

Под заглавие "Българските избори - ехо от "газовата война"?" електронното списание "Рабкор" информира, че следващото правителство ще е съставено от ГЕРБ с вероятното партньорство на Синята коалиция – "блок на крайно скептично настроени към Русия либерали".

"Като се има предвид, че досегашното българско правителство имаше съвсем не лоши отношения с Русия, това ще бъде осезаема плесница за Москва. И една от главните причини за тази ситуация стана "газовата война" между Русия и Украйна от началото на 2009 година", пише изданието и припомня сериозните трудности, на които беше подложена България тогава.

Авторът на коментара припомня "градушката" от критики, стоварила се върху Станишев заради "прекалено явното сближаване с Москва", руския му произход и "отдавнашните връзки с Русия".

"Увисващите" проекти

Изданието припомня, че Москва "активно се опитваше да осъществи в България редица стратегически проекти" и "разчиташе на помощта на София", и посочва проектите "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене".

"По всичко личи, че сега като минимум тези проекти "ще увиснат". Защото техни непримирими критици има и в ГЕРБ, и в "Синята коалиция". Възможно е и европейските структури да са подготвяли именно такъв изход от изборите, когато преди година отказаха на правителството на Станишев помощ в рамките на инфраструктурните програми на ЕС", пише "Рабкор".

Все пак изданието успокояващо отбелязва, че е напълно възможно да се "намери подход" и към лидерите на ГЕРБ, и припомня, че Бойко Борисов още като ръководител на охранителна агенция е работил с компанията "Лукойл- България".

Победата на проевропейската ГЕРБ може сериозно да наклони България към Европа и зле да се отрази на руските енергийни проекти, предупреждава и електронното издание "Взгляд".

България е членка на ЕС и на НАТО, но същевременно е традиционен партньор на Русия. Смяната на властта едва ли ще отслаби участието на страната в изгодните за нея големи руски енергийни проекти, прогнозира от друга страна "Время новостей".

Според експерти, за Москва ще е по-трудно да постига разбирателство с десноцентристка коалиция в България - още повече, ако в нея влязат партии, използващи антируска риторика. Впрочем не се знае ГЕРБ да е вършила нещо подобно, въпреки че я обвиняват в популизъм, пише "Известия".

Пресметливото "русофилство"

Най-песимистична от гледна точка на руските интереси е оценката на информациионната агенция REGNUM, чието заглавие за резултатите от изборите гласи кратко и ясно: "Русия губи в България".

Според агенцията "през последните четири години в България е съществувало и се е борило с море от трудности и противници приятелско на Русия правителство – единственото подобно сред всички нови страни членки на ЕС и НАТО".

Като доказателство освен активната подкрепа за споменатите енергийни проекти изданието посочва: "отсъствието от страна на българското ръководство на поддръжка за по-нататъшната експанзия на ЕС и НАТО на изток и отсъствието на одобрение за евроатлантическите амбиции на управляващите режими в Украйна и Грузия; благоприятната за Русия позиция на София по време на военната операция за принуждаване на Грузия да приеме мир през август 2008 г.".

Агенцията изказва съжаление, че "заради въпиющото безразличие, равнодушие и некомпетентност на огромното мнозинство от руските медии и отговарящите за българското направление чиновници самият факт за съществуването в България на уникално за нова Европа проруско правителство не бе адекватно поднесен на руското общество".

Агенцията обаче отбелязва, че е далеч от мисълта да "идеализира БСП и нейните вождове" не само, защото "редица от видните ѝ функционери действително се компрометираха с корупционни връзки, злоупотреби и управленска безпомощност".

""Русофилството" на по-голямата част от ръководството на БСП всъщност представлява съвсем пресметливо, прагматично, егоистично и ориентирано към политическа и икономическа изгода чувство, което винаги е било характерно за политическата класа сред славянските народи на Балканския полуостров", пише руската агенция.

Споделяне

Още от България