Снежната бура връхлита все по-голяма част от Балканите

В пет балкански държави ежедневието е силно объркано заради снежната буря, връхлитаща от няколко дни полуострова и завземаща все по-големи региони от него. Обилните валежи и силният вятър затрудняват изключително много движението по пътищата на Турция, Гърция, България, Румъния и Албания, където има хиляди закъсали автомобилисти. Възлови пристанища в тези страни и някои от летищата им са затворени заради лошото време.

В турска Тракия животът на практика е парализиран. Достъпът до малките градове е невъзможен. Пътищата между тях са затворени. Не може да се минава и по шосето Одрин-Къркларели, а пътуването по магистралите Е-5 и ТЕМ е много трудно. Там са станали много автопроизшествия, без човешки жертви, само с материални щети за автомобилите. В окръг Чанаккале много села са откъснати от външния свят, а в курортите снегът стигна 1,5 метра, пише турският вестник Сабах в петъчния си брой.

Тежко е положението и по пътя Гелиболу-Истанбул, където екипите за поддръжка на пътищата ръсят много сол като мярка срещи непрестанно сипещия се сняг. Силният вятър в Егейско море спря фериботите Гьокчеада-Кабатепе и Бозджаада-Гейикли. В град Битлис пък снегът е толкова дълбок, че едноетажните къщи са изчезнали под снега.

Положението е същото и в гръцка Тракия. Селища и пътни магистрали са блокирани от силния снеговалеж в северната част на Гърция, съобщи солунската агенция МПА. Училищата в областите Родопи и Ксанти бяха затворени, а без електричество останаха о-в Самотраки и селището Лагина.

Движението по националната пътна мрежа в Северна Гърция да става само с вериги, препоръчват властите. Затворени са участъци от автомагистралата Егнатия в района на областта Еврос. Летището в Александруполис е преустановило сутритна полетите, информира още гръцката агенция.

Румънският черноморски град Констанци също остана без въздушен транспорт. Там бе затворено и пристанището. Заради силният вятър със сила 70-80 км в час и лошата видимост бе спряно корабоплаването във всички румънски портове по Черно море и Дунав, предаде Ромпрес. Екипажите на плавателните съдове, закотвени на пристанищата, бяха предупредени да увеличат мерките за сигурност.

Без телефон и вода са останали много селища южно и северно от Констанца. Представители на Инспектората за извънредни ситуации заявиха, че полагат големи усилия да достигнат до хората, чиито коли са блокирани в снега.

В Албавия ситуацията със силните снеговалежи и свирепия студ е почти бедствена, съобщи от Тирана гръцката агенция МПА. Полярни температури са обхванали от няколко страната, където двама души са загинали от лавина, а десетки села са откъснати от света.

Въпреки усилията на армията за прочистване на пътищата, ситуацията е изключително тежка. Хиляди жители в планинските райони са без ток вече десет дни, расте нуждата от храни и вода.

Опозицията обвинява правителството в безразличие и неспособност да реши проблема със снега, пишат албанските вестници в петък.

Споделяне

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?