Сняг и студ в Шотландия

Шотландия се озова под снежна покривка и температурите паднаха под нулата след почти лятното време през март, предаде Франс прес във вторник.

Над 15 сантиметра сняг се натрупаха на места след снеговалежа от тази нощ. Средно температурите са около минус 2 градуса по Целзий. Рекордна снежна покривка за този период на годината беше регистрирана в графство Абърдийн. Там снегът натрупа 25 сантиметра. Миналата седмица в това графство температурите скочиха до 23,6 градуса по Целзий.

Националният метеорологичен институт обяви код оранжево за Шотландия заради снеговалежите и студа и предупреди, че в някои райони може да има проблеми с транспорта.

Би Би Си съобщава, че 3000 домакинства са без ток.

Според метеоролозите снегът и студът ще обхванат и северната част на Англия в идните дни. През великденския уикенд обаче времето ще омекне и ще се подобри.

За Лондон и югоизточните райони засега се предвижда, че утре минималните температури ще паднат до минус 8 градуса по Целзий.

Според метеоролога Мартин Йънг пролетта е сезон на контрастите и не е нещо необичайно в този период от годината да има сняг. Март счупи рекордите по горещина във Великобритания от 1957 г. Освен това тази година март беше третият топъл и слънчев месец март от 1929 г.

Голяма част от Великобритания страда сега от суша след две години оскъдни дъждове, посочват експертите.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?